Ole Birk Olesen vil gøre som Trump: Danmark skal lukke for lavine af kinesiske pakker

370839_16_9_large_612.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. okt 2018 KL.15:13
Danmark skal ligesom USA  trækkes ud af det 143 år gamle globale postsamarbejde, Universal Postal Union, UPU.

Det siger transport-, bygnings-, og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Den på alle måder opsigtsvækkende melding kommer dagen efter, at præsident Donald Trump meddelte, at han med et års varsel vil trække USA ud af UPU. Fordi aftalen betyder, at Kina kan sende småpakker til USA markant billigere, end det koster at sende en pakke internt i USA.

"Donald Trumps udmelding er interessant. Det er godt og klogt, og Danmark skal følge trop. Vi skal følge USA, uanset hvad de andre EU-lande gør. Jeg sender  en orientering ud til ordførerne om lidt og vil indkalde til et møde," siger Ole Birk Olesen.

Han understreger, at budskabet om en dansk udmelding af postkonventionen, der angiveligt er verdens ældste, foreløbigt er hans egen holdning, men at han vil tage det op i regeringen og i postforligskredsen.

"Det gode ved Donald Trumps udmelding er, at vi nu kan melde os ud af UPU uden at stå helt alene i verden. Det er jo fuldstændig uholdbart, at vi giver Kina og andre lande et så stort tilskud, at det er billigere at sende pakker fra Kina end internt i de lande, der yder tilskudene," Ole Birk Olesen.

Som omtalt i Børsen fredag er der i dansk erhvervsliv også stor begejstring for, at USA og Donald Trump går forrest i forsøget på at stoppe en soleklar forskelsbehandling i priserne for udbringning af småpakker.

Kina har siden 1969 været et udviklingsland i UPU-sammenhæng, og har derfor krav på en særlig lav porto i Danmark, USA og andre udviklede økonomier. Sammen med den eksplosive vækst i nethandel betyder det voldsomt konkurrencepres på lokale netforretninger, der både på hjemmemarkeder og til eksport må betale meget mere for at få leveret varerne ud til kunderne.

Underskudsforretning

Postnord er forpligtiget til at bringe de kinesiske pakker ud for en betaling på 6,50 kr, hvilket er en underskudsforretning. Et maxibrev mellem to danske adresser koster 21,50 kr.

Hvor meget det koster, kan Postnord ikke oplyse, men ifølge Transport-, Bygnings- og Boligministeriet "dækker de betalinger, som Post Danmark modtager sammen med e-handelsforsendelser fra Kina, ikke i fuldt omfang leveringsomkostningerne her i landet." 

"Vi kender heller ikke den danske pris for de billige udbringninger, men det er klart, at betalingen fra kineserne langt fra dækker de faktiske omkostninger. Med 10 millioner pakker om året må det være en økonomisk katastrofe for Postnord," siger Henrik Theil, chef for public affairs i FDIH, foreningen af danske nethandelsbutikker.

Postnord modtager årligt cirka 10 millioner pakker fra Kina, der sidste år blev postens største udenlandske kunde. I Københavns Lufthavne har man opført en ny lagerhal alene til de gennemsnitligt 40.000 kinesiske pakker om dagen.

Aftalen i UPU om billlig porto for de fattigste lande er tænkt som udviklingshjælp.

"Men udviklingshjælp skal gives direkte, ikke via postsystemet. Handel og produktin skal ikke flyttes rundt i verden på grund af tilskud til postudbringning," siger Ole Birk Olesen.

Er Kina i din optik et udviklingsland?

"Nej, det er det ikke længere, men det er egentlig ikke det, der er sagen. Det er hele spørgsmålet om tilskud, der er forkert."

Med en potentiel dansk udmelding af UPU vil der være lande, vi ikke kan være sikre på at sende og modtage breve og pakker fra?

"I første omgang er det rigtigt. Men det lykkeligste ville være, hvis det med vore meldinger lykkes at at få lagt så meget pres på UPU, at vi kan reformere aftalerne indefra. Det sker jo, når USA gør noget klogt. Men hvis de ikke vil lytte, så vil der jo opstå en anden postorganisation."

Men den første konsekvens vil være, at pakker fra f. eks. Kina, Indien og mange andre af de 192 medlemslande måske ikke kan sendes til Danmark ?

"Ja, men efterhånden vil man finde en anden løsning i en anden organisation. Og vi samarbejder jo også i REIMS II-aftalen. (En aftale mellem 16 europæiske lande, red.),der er mere vidtgående end UPU" siger ministeren.