Økonomer: Endelig er Hjort blevet realistisk

Politik
Eksklusivt for kunder
13. dec 2010 KL.12:09
Økonomerne roser regeringen for at stramme grebet om økonomien i det kommende valgår. At troen på nulvækst opgives viser, at regeringen endelig har indset realiteterne.

Endelig har finansminister Claus Hjort Frederiksen og regeringen bag ham genvundet realitetssansen, lyder dommen fra landets to største banker over Økonomisk Redegørelse for december.

Regeringen opgiver nulvæksten i det offentlige forbrug - som længe har været udskældt som uholdbar - og venter en vækst i år på 1 pct. Modsat vil regeringen skære 0,3 pct. i udgifterne i 2011 mod den tidligere prognose om en vækst på 0,6 pct.

Læs også: 5 milliarder ekstra i offentlige udgifter.

Sparelyst overrasker

Både Danske Bank og Nordea er overraskede over, at regeringen tør skære ned i det offentlige forbrug i 2011, der står i folketingsvalgets tegn. Claus Hjort får ros for at indrømme forbrugsstigningen i 2010 og for at stramme op i 2011.

"Vi vurderer, at regeringen giver et realistisk bud på de kommende års udvikling i dansk økonomi," konstaterer cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea.

Nordeas økonomiske estimater ligger ikke langt fra regeringens nye prognose, men banken er dog noget mere optimistisk, når det kommer til BNP-væksten frem til 2012. Det samme gælder for Danske Banks vedkommende.

"Regeringen forventer overordnet, at genopretningen af dansk økonomi vil holde sig på rette sport over de kommende år. Regeringen er dog en smule mere pessimistisk på væksten end Nationalbanken og vi er," konkluderer seniorøkonom Tore Damgaard Stramer.

Troværdighed skal bevares

Claus Hjort Frederiksen understreger i redegørelsen, at Danmark fortsat fører en ansvarlig politik og retter ind efter EU’s henstilling til Danmark i 2011. Han henviser til, at Danmark står uden for euroen og er en lille, rentefølsom økonomi.

"Derfor er det afgørende, at troværdigheden om den økonomiske politik bevares. Opstår der mistillid til den økonomiske politik, kan det meget hurtigt lede til højere renter til skade for danske familier og for investeringer, vækst og beskæftigelse”, siger finansministeren.

Fortsat ekspansiv

Danske Bank kalder det bemærkelsesværdigt, at regeringen strammer de offentlige budgetter i valgåret 2011. Men reduceringen af forbrugsvæksten i det offentlige ændrer ikke på billedet af en ekspansiv økonomi i finanslovsforslaget for 2011, påpeger Helge Pedersen.

"Når der tages højde for effekten af de historisk lave renter, og effekten af de seneste års meget lempelige finanspolitik, vil den samlede økonomiske politik dog fortsat virke ekspansiv, med et forventet løft til væksten på hele 1,3 pct. i 2011," vurderer cheføkonomen.

Først i 2012 forventes den samlede økonomiske politik at yde et negativt bidrag til væksten med i alt 0,8 pct.