Østergaard forsvarer rød finanslov: Har ingen problemer med afgiftsstigninger

392228_16_9_large_375.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL.10:09
Skatter og afgifter kommer til at stige næste år. Det har regeringen og dens støttepartier bestemt i den finanslovaftale, der blev indgået mandag aften. Præcist hvor meget, de samlet set kommer til at stige, kunne politikerne ikke sætte tal på, da de præsenterede aftalen mandag aften. Og det fremgår heller ikke klart af aftaleteksten.

Men der er ingen tvivl om, at borgere og virksomheder skal have flere penge op af lommen næste år, og det har De Radikale, der er det mest borgerlige af partierne bag finansloven, det fint med, fastslog politisk leder Morten Østergaard mandag aften.

“Det, vi selv har kæmpet for, er at få nogle af de her grønne afgifter ind,” forklarer Morten Østergaard og nævner blandt andet afgifter på emballage og plastik.

Samlet set, tager I så flere eller færre penge op af borgernes og virksomhedernes lommer?

“Vi tager flere penge op,” siger Morten Østergaard, der dog ikke umiddelbart ville sætte et tal på hvor meget.

Hvordan har du det med at lande en finanslov, hvor de samlede skatter og afgifter stiger?

“Blandt andet for at styrke den grønne omstilling, så er vi gået til forhandlingerne med ønsket om at bruge det redskab til at finansiere nogle af de her elementer, som også indgår nu,” siger Morten Østergaard og peger på, at der eksempelvis afsættes 200 mio. kr. næste år til udtagning af landbrugsjord. Det anses for at være et effektivt redskab til at nedbringe udledningen af drivhusgasser.

“Så der er mange elementer i det, hvor vi har det godt med at bruge grønne afgifter. Og vi har heller ikke nogen problemer med at bruge cigaretafgifter eller andre sundhedsafgifter,” understreger den radikale leder. Men et samlet beløb for, hvor meget skatter og afgifter stiger, ville ingen af politikerne sætte tal på mandag aften. Heller ikke finansminister Nicolai Wammen (S).

Han forklarer, at der med finansloven er aftalt finansiering – altså eksempelvis skatte- og afgiftsstigninger – for 500 mio. kr., ud over det, regeringen selv havde foreslået i sit finanslovsudspil, i omegnen af 1,4 mia. kr. Men nogle af de elementer er blevet pillet ud undervejs. Derfor er det kompliceret at regne ud, mener Wammen.

Også han erkender dog, at der bliver hentet flere penge ind til de offentlige kasser.

“Jeg mener, at det er en fuldt og helt ansvarlig finanslov, vi her har lavet. Og man skal ikke glemme, at dansk erhvervsliv jo også har glæde af, at vi investerer massivt i uddannelse – bl.a. i folkeskolen og også andre dele af vores uddannelse. Det er noget, der kommer dansk erhvervsliv til gavn, og hele den grønne satsning er jo noget, der forhåbentlig – ud over at gøre noget godt for vores klima og vores miljø – også vil betyde, at vi i den grad kan være med til at sikre og skabe arbejdspladser i Danmark på den grønne dagsorden,” siger Nicolai Wammen.

Er du færdig med at hæve skatterne nu, eller kommer der mere næste år?

“Vi har ikke andre planer på skatte- og afgiftsområdet end det, vi har lagt frem her i denne her finanslov. Til næste år skal vi lave en ny finanslov, og så tager vi diskussionen om finansieringen til den tid,” siger Nicolai Wammen.

Børsen har bedt Finansministeriet oplyse, hvor meget skatter og afgifter stiger næste år, men har endnu ikke fået svar, da denne artikel blev skrevet.