Økonomer gruer for manglende forbrug

Politik
Eksklusivt for kunder
07. jul 2011 KL.13:28
Danskerne har mindre lyst til at sætte dankortet i sving, og det truer den danske vækst, mener økonomer.

Dankortomsætningen landede i juni på 26,1 mia. kr., viser dagens tal fra Nets. I faktiske tal faldt omsætningen dermed med godt 440 mio. kr. i forhold til måneden før, hvilket svarer til et fald på 1,5 pct.

Korrigerer man for sæsonudsving – som helligdage, udsalg osv. – er der dog tale om en fremgang i danskernes dankortforbrug.

Økonomerne er ikke helt enige om, hvor meget der skal sæsonkorrigeres, da der ikke foreligger en fast model for, hvordan man sæsonkorrigerer netop dankorttallene.

I Nykredit sættes stigningen til 1,1 pct., men i Danske Bank mener man, at dankortomsætningen kun er øget med 0,1 pct. Nordea mener, at stigningen er på hele 2,4 pct.

Generel opbremsning

Uanset hvilken en af bankernes tal, man tager udgangspunkt i, er der dog tale om en stigning. Men ikke én, der kan ændre ved en generel opbremsning i forbruget, som igen truer væksten, mener økonomerne.

Samlet set har andet kvartal været sløjt forbrugsmæssigt, forklarer Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Efter et fald i forbruget på 0,9 i første kvartal indikerer hans dankortmodel for det samlede privatforbrug, at faldet er fortsat ind i andet kvartal med 0,7 pct.

Det er "meget skuffende" set med vækstbrillerne på, skriver Nykredit-økonomen i en kommentar.

Privatforbruget udgør i omegnen af 50 pct. af BNP, at det rammer væksten ganske hårdt, når danskerne vælger at øge opsparingerne frem for at lade dankortet svinge.

Skal vi ind i et selvbærende økonomisk opsving, er det vigtigt, at privatforbruget kommer mere op i gear, mener Tore Stramer.

"Som landet ligger nu, er eksporten den eneste fungerende vækstmotor i dansk økonomi. Trækkraften herfra vil formentlig ikke være tilstrækkelig til at sikre fortsat fremgang i dansk økonomi over de kommende kvartaler."

Vi har været for optimistiske

At forbrugerne holder igen - endda i stor stil - mener man også i Danske Bank, hvor faldet i dankortomsætningen opgøres til 0,5 pct. i andet kvartal.

"Det tyder på, at vores prognose om nulvækst i det reale privatforbrug i kvartalet vil vise sig at være for optimistisk. Og er det tilfældet, har vi nok også været for optimistiske i vores forventning om nulvækst i forbruget i 2011 som helhed," mener Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Højere benzinpriser, fornyet usikkerhed på det danske boligmarked og global økonomisk uro kan være mulige forklaringer på, hvorfor forbrugerne stadig lader Dankortet blive i lommen, forklarer han.

Efteråret ser lysere ud


I Nordea er senioranalytiker Jan Størup Nielsen en anelse mere optimistisk end kollegaerne.

Ifølge bankens beregninger peger de foreløbige indikatorer på en kvartalsvis vækst i det private forbrug på omkring 1 pct. Ses årets første halvår under ét, er der dermed tale om en flad udvikling.

Nordea-analytikeren ser dog et problem i danskernes opsparingslyst, der er på det højeste niveau i otte år,

"I den forbindelse er det dog vigtigt at huske på, at en stigende opsparing her og nu samtidig er ensbetydende med større forbrugsmuligheder i fremtiden," mener Jan Størup Nielsen.

Han venter, at vi hen over efteråret vil se en tiltagende aktivitet i det private forbrug, i takt med at også beskæftigelsen stiger.