Økonom: Tårnhøje aktieskatter kvæler iværksættere - vi har brug for ekspertudvalg

383268_16_9_large_66.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
18. jun 2019 KL.18:19
Med reale aktieskatter på op til 73 pct. på iværksættere bliver der lagt et kvælende skattepres på de investorer, der skal levere de næste erhvervseventyr i Danmark.

Det vurderer tænketanken Axcelfuture i kølvandet på, at de økonomiske vismænd har offentliggjort deres forårsrapport, der gennemtrawler hele kapitalskatteområdet.

Axcelfuture beder samtidig en ny regering om at genoplive det erhvervsbeskatningsudvalg, der blev nedsat i 2014 af daværende skatteminister Morten Østergaard, men som er endt i en blindgyde.

Dokumenterer tårnhøje skatter

"Vismændene dokumenterer tårnhøje marginalskatter på iværksættere. Det er et vigtigt bidrag til debatten om beskatning af kapital- og aktieindkomst. Det bliver slået klart fast, at inflation udhuler værdien af formuer, og det betyder, at iværksættere og aktive virksomhedsejere ofte betaler en højere real marginalskat end topskatteydere," siger Thomas Bernt Henriksen, cheføkonom i Axcelfuture.

Vismændene udpeger også skatten på renter og aktier som meget høj - både i forhold til andre kapitalindkomster som pensionsopsparing og boliger og også i forhold til andre lande.

Og faktisk også i forhold til lønindkomst, hvor marginalskatten inklusiv topskatten ligger på 55,9 pct.

Vismænd: Det hæmmer incitamentet til iværksætteri

Vismændene understreger også i rapporten, at der er et problem.

"Disse effektive skattesatser er betydeligt højere end den effektive beskatning af alternative, mere passive kapitalanbringelser. Denne meget høje beskatning vil hæmme incitamentet til iværksætteri og mere generelt til investering i mindre virksomheder," skriver vismændene.

Thomas Bernt Henriksen understreger, at hvis regeringsforhandlingerne munder ud i en socialdemokratisk regering med Mette Frederiksen i spidsen, kan skatten blive endnu højere, for Socialdemokratiet har foreslået at hæve den øverste aktieskat fra 42 pct. til 45 pct.

Det vil så få marginalskatten på aktier til at stige til 76 pct. af det reale afkast.

"Klar afvisning af S-forslag"

"Vismandsrapporten kan ses som en klar afvisning af Socialdemokratiets forslag om at hæve aktieskatten," vurderer Thomas Bernt Henriksen.

Axcelfuture foreslår nu, at regeringen nedsætter et nyt ekspertudvalg, der skal give input til en større reform af kapital- og aktieindkomstbeskatningen.

"Da den nuværende radikale leder Morten Østergaard i 2014 var skatteminister, nedsatte han et erhvervsbeskatningsudvalg med den specifikke opgave at løse problemerne i kapital- og aktiebeskatningen. Fem år senere kan det konstateres, at vismændene i deres nye rapport dokumenterer, at problemerne er uløste," siger Thomas Bernt Henriksen.

Eksperter skal på banen

Han tilføjer, at det ikke dur med et internt regeringsudvalg. Der skal eksterne spillere og eksperter på banen, der kan sætte mosaikken sammen og anbefale reformtiltag.

"Hidtil har der i det politiske system for eksempel manglet en erkendelse af, at inflation udhuler afkastet af formuer. De økonomiske vismænd foreslår derfor, at der indføres et inflationsfradrag i kapitalindkomstbeskatningen. Det forslag er værd at lytte til, men det bør analyseres nærmere," siger Axcelfutures cheføkonom.