OECD: Global økonomi er fanget i lavvækstfælde

null

325446_16_9_large_906.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2016 KL.11:19
Den globale vækst bliver på 3,0 pct. i 2016 og 3,3 pct. i 2017. Sådan lyder prognosen fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, i organisationens seneste udgave af rapporten World Economic Outlook.

Dermed forudser OECD, at den globale vækst for i år forbliver på samme niveau som sidste år, mens der blot ventes en beskeden fremgang næste år.

"Mange vækstmarkeders økonomier har mistet momentum med en skarp afmatning i nogle - især de lande hvor der produceres råvarer. Fremgangen i de mere udviklede økonomier forbliver moderat. Her er væksten holdt tilbage af sløv lønfremgang og underdrejede investeringer," hedder det i rapporten.

For selve OECD-landene lyder prognosen på en vækst henholdsvis 1,8 og 2,1 pct. i 2016 og 2017.

Selv om ledigheden for OECD-landene forventes at falde til 6,2 pct. i 2017, vil der stadig være 39 mio. mennesker arbejdsløse i OECD-landene, hvilket er 6,5 mio. flere end før finanskrisen.

Fanget i lavvækstfælden


"Man har i for lang tid alene anvendt pengepolitiske tiltag for at få gang i væksten med for lidt hjælp fra finanspolitiske eller strukturelle foranstaltninger. Balancen mellem nytteeffekterne og risiciene som følge af den monetære politik er ved at vælte," advarer OECD i rapporten.

Organisationen efterspørger derfor mere omfattende finanspolitiske og strukturelle tiltag.

"Behovet er akut. Jo længere den globale økonomi er fanget i lavvækstfælden, jo sværere bliver det at bryde de negative spiraler," skriver OECD.

/ritzau/FINANS