Nyt rekordoverskud på betalingsbalancen

null

280607_16_9_large_195.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
09. apr 2014 KL. 9:08
Opdateret kl. 9.18 - Overskuddet på betalingsbalancen vokser, og i februar var det større end ventet. Imponerende - men ikke godt nyt, lyder det fra økonomer.

Betalingsbalancens løbende poster gav et overskud på 9,5 mia. kr., hvilket er 0,5 mia. kr. mere end ventet ifølge estimater indsamlet af Bloomberg og 1,6 mia. kr. større end i januar. 

På et år er betalingsbalancen dermed vokset 3,1 mia. kr. og set over de seneste 12 måneder er overskuddet dermed nu på 138,3 mia. kr.

Det er det største overskud der har været på betalingsbalancen i mere end 60 år.

"Det fortsat meget store overskud på betalingsbalancen er umiddelbart en stor styrke for Danmark. Dog er det i den sammenhæng værd at bemærke, at en meget stor del af det nuværende overskud stammer fra en stadig voksende dansk nettoformue over for udlandet – en formue der aktuelt er på mere end 735 mia. kr., svarende til knap 40 pct. af bruttonationalproduktet," siger Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

Flere ting trækker op

Han henviser til, at løn- og formueindkomsten i februar bidrog med et overskud på 6,4 mia. kr.  Med et samlet overskud på mere end 65 mia. over de seneste 12 måneder er denne post den største bidragyder til betalingsbalancen.

Selv om det historisk store overskud på betalingsbalancen giver stor styrke til dansk økonomi er det derfor også et sygdomstegn for dansk økonomi, påpeger flere økonomer.

"Det imponerende overskud skal ses i lyset af, at krisen i Danmark har ført til en markant stigning i opsparingen hos såvel virksomheder som husholdninger, mens investeringerne er presset ned," forklarer Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

"Det giver et voldsomt løft i overskuddet på betalingsbalancen - men man skal naturligvis være opmærksom på, at baggrunden for overskuddet primært er, at krisen har ramt dansk økonomi hårdere end de fleste andre landes økonomier."