Ny undersøgelse: Virksomheder er godt tilfredse med de lokale jobcentre

387806_16_9_large_653.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
17. sep 2019 KL. 8:30

Mens de kommunale jobcentre ofte møder kritik for at være for dyre og dårlige til at få ledige i job, er budskabet anderledes positivt fra de virksomheder, som jobcentrene samarbejder med.

I en ny rundspørge, som KL’s nyhedsbrev Momentum har lavet blandt 1864 virksomheder i 12 kommuner, svarer 8 ud 10, at de er enten meget tilfredse eller tilfredse med den kontakt, de har med deres lokale jobcenter.

"Når man ser på de tilbagemeldinger, der kommer fra virksomhederne her, så virker det jo til, at den kritik af jobcentrene, der bliver rejst igen og igen, måske ikke altid er helt rimelig og retfærdig," siger borgmester i Aalborg Kommune og formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Thomas Kastrup-Larsen (S).

Undersøgelsen er lavet forud for Dansk Industris topmøde tirsdag, og vicedirektør i Dansk Industri (DI), Steen Nielsen, er faktisk heller ikke overrasket over, at virksomhederne har svaret så positivt i rundspørgen.

"Jeg kan sagtens genkende det her billede, når jeg hører fra vores medlemmer. De har generelt set en god kontakt med jobcentrene, og det er jo rigtig positivt," siger han.

Steen Nielsen hæfter sig dog også ved, at der er store geografiske forskelle på, hvor stor virksomhedernes tilfredshed egentlig er med jobcentrene.

"Nogle steder er tilfredsheden meget høj på de 80 pct., som vi ser i undersøgelsen, mens der omvendt er andre steder, hvor tilfredsheden er nede på bare 20 pct. Derfor bør de steder, der oplever en lav tilfredshed fra virksomhederne jo helt klart ændre kursen," siger han.

Politikere vil gøre op med store forskelle

I slutningen af august krævede Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ligeledes et opgør med de store forskelle, der er ift. jobcentrenes indsats. Noget, som flere politikere og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) melder sig klar til at ændre.

Thomas Kastrup-Larsen mener omvendt, at den nye undersøgelse af virksomhedernes tilfredshed viser, der ikke er grund til store nye politiske tiltag på området.

"Vi skal give den nye lov om aktiv beskæftigelse tid til at virke, før man igen går ind og kigger på at lave en større forandring af hele det her system. Området har brug for noget ro til at gennemføre de ting, der er besluttet," siger borgmesteren, som dog anerkender, at jobcentrene godt kan lære mere af hinanden på tværs af landet.

"Jeg tror bare også, man skal være meget bevidst om, at der er store forskelle i vores land ift. hvordan det lokale arbejdsmarked fungerer, og hvordan man bedst løser udfordringen med ledighed. I København er der én jobsituation, mens det er helt anderledes på f.eks. Lolland," siger Thomas Kastrup-Larsen.