Nordea: Ingen panik i vores krystalkugle

Politik
Eksklusivt for kunder
30. aug 2010 KL.14:58
Ordene double-dip har været på de fleste økonomers og analytikeres læber gennem de sidste par uger. Nordeas økonomer manede i dag til besindelse, da de præsenterede deres økonomiske perspektiv.

Cheføkonom Helge J. Pedersen åbnede således præsentationen med ordene: ”Vi er på ingen måde på vej i nogen form for panik.”

Og det er der flere grunde til:

”Kigger man på vores prognose for verdensøkonomi i år, så forudser vi en vækst på 4 pct. Dernæst en afmatning næste år på 3,5 pct. i 2011 og så op omkring 4 pct. igen i 2012. Dette er ikke recessionære forløb på nogen som helst måde,” fastslår cheføkonom Helge J. Pedersen.

Han forklarer, at en af de rigtig positive ting, der sker lige nu, er at gældsætningen begynder at blive reduceret mange steder, så husholdningerne opbygger en buffer. Dermed står de bedre i forhold til et mere stabilt økonomisk opsving.

Cheføkonomen vurderer, at EU’s Stabilitetsfond har været en sand redningsmand i forhold til at undgå en ny finanskrise:

”Vi er nu i den tredje fase af krisen – den statsfinansielle krise. Vi er ved at håndtere den, men er ikke ude af den. I sommers var der ved at udvikle sig en ny finanskrise, men så fik EU oprettet denne kæmpe stabilitetsfond, der med IMF-bidrag er på 750 mia. euro,” fortæller han.

Uden den mener han, at der havde været betydeligt større risiko for en mere omfattende recession, end den risiko der måtte være nu.

I det hele taget ser Helge J. Petersen flere optimistiske tegn i for økonomien:

Chef for den amerikanske centralbank, Ben Bernanke, fastslog i weekenden, at kommer tempoet ikke tilbage i økonomien, så fortsætter han den lempelige pengepolitik, og fortsætter med at sende penge ud i omløb.

Derudover profitterer virksomheder ekstremt meget for tiden, især de store virksomheder har det godt. De små og mellemstore er også begyndt at tjene penge. De ting tilsammen med den øvrige globale solide vækst gør, at han ser det som langt overvejende sandsynligt at vi ikke får en recession i amerikansk økonomi.

Afgørende at USA gennemfører reformer

Helge J. Pedersen understreger dog også, at USA stadig har høj arbejdsløshed, og at forbrugertilliden stadig er det niveau, den indfandt sig på under tidligere recessioner.

Nordea spår en vækst i USA på 2-3 pct. over de næste år, men landet er samtidig voldsomt gældsat og lider af budgetunderskud. Til det direkte spørgsmål om den nødvendige opstramning ikke vil indvirke negativt på amerikansk økonomi og dermed verdensøkonomien, siger Helge J. Petersen:

”Jo men spørgsmålet er, om de gør det i en kold tyrker eller om de gør det over en årrække? Det handler om at få indført pensionsreformer og Obama’s sundhedsreform. Det er afgørende," siger han.

Han mener ikke, man i USA vil vælge at lave en meget abrupt opstramning, men er meget enig i, at vi ikke skal vente en rigtig høj økonomiske vækst fremover, især ikke i Europa, hvor der kommer en ældrebyrde.

”Hvis man ikke gennemfører reformer bl.a. af pensionssystemer i USA, så viser beregningerne, at landets gældskvote vil stige til 3-400 pct. af BNP. Så der er kæmpe udfordringer alle steder," fastslår han.