Nationalbanken spår flyvende vækst og blød landing

378642_16_9_large_911.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
20. mar 2019 KL.10:24

Der er masser af grøde i dansk økonomi, og væksten kommer til at ramme 1,7 pct. i år og næste år og 1,6 pct. i 2021.

Sådan lyder den nye prognose fra Nationalbanken, der også spår en blød landing for dansk økonomi, selv om der er sorte skyer over den globale økonomi netop nu.

"​Dansk økonomi er i en højkonjunktur. Der er mangel på arbejdskraft i nogle sektorer, men lønningerne stiger fortsat kun behersket. Fremgangen i økonomien skønnes at fortsætte i et lidt roligere tempo i de kommende år," skriver Nationalbanken.

Ingen dyb lavkonjunktur i horisonten


Og Nationalbankens direktør Lars Rohde understreger i en pressemeddelelse, at Danmark har så stærke økonomiske balancer, at højkonjunkturen næppe bliver afløst af en dyb lavkonjunktur som i 2000'erne.

"Den økonomiske politik har bidraget til, at højkonjunkturen har udviklet sig på en balanceret måde. Det er vigtigt, at det fortsætter, og at der holdes fast i de reformer, der er gennemført. Dansk økonomi er fortsat i en højkonjunktur, så lavere vækst i de kommende år kræver ikke finanspolitiske lempelser," siger Lars Rohde.

Han anerkender, at verdensøkonomien er kommet lidt i knibe på det seneste, og at der er en øget risiko for, at det hele bremser op.

Tykt lag teflon

Men der er et tykt lag teflon på dansk økonomi for tiden, mener Nationalbanken, så vi kan klare en international afmatning. Selv et hårdt brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale, er ingen katastrofe, selv om det vil ramme nogle erhverv hårdt.

"Både virksomheder og husholdninger har betydelig opsparing, og den offentlige økonomi er sund i Danmark. Dansk økonomi kan derfor modstå fald i den udenlandske efterspørgsel. Selv en noget lavere vækst i udlandet vil næppe føre dansk økonomi ud i en dyb lavkonjunktur," siger Lars Rohde.

Han understreger også, at arbejdsmarkedet er bomstærkt. Siden opsvinget tog fart i 2013, er over 225.000 personer kommet i job, og især i den private sektor.

OECD nedjusterer over hele linjen

Nationalbankens optimisme står lidt i kontrast til OECD's nye prognose, der barberer Tysklands vækst ned til det halve af sidste år med bare 0,7 pct i år, og som i det hele taget giver hele Europa gevaldige hug på væksten. Tyskland er Danmarks største eksportland, og et hav af danske virksomheder er underleverandører til tysk industri.

Alligevel er der opbakning til Nationalbankens vækstskøn på 1,7 pct. i år og næste år fra Danske Bank.

"Det er et ganske solidt tal efter vore dages standard. Faktisk er det vækst nok til, at det stadig kan kaldes et opsving, og at flere stadig kommer i job," siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Han fortsætter:

"Vi har jo ellers fået mange dårlige nyheder på det sidste, ikke mindst fra økonomien i resten af Europa, som Danmark er helt afhængig af. Men det giver mening at holde fast i forsigtig optimisme alligevel, fordi de danske nøgletal faktisk er blevet stærkere, og fordi meget af svagheden i Europa formentlig er midlertidig"

Dansk Erhverv er skeptiske

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er der mere skepsis at spore.

"Det er overraskende, at Nationalbanken fortsat er så optimistiske på vegne af dansk økonomi. Siden Nationalbankens seneste prognose har både OECD, IMF og ECB markant sænket forventningerne til væksten på dansk økonomis vigtige eksportmarked i eurozonen," siger Kristian Skriver, økonom i Dansk Erhverv.

Han fortsætter:

"Vi vurderer, at Nationalbanken er til den optimistiske side. Det er ikke godt nyt for de mange danske eksporterende virksomheder, at væksten på flere af vores eksportmarkeder er gået ned i et lavere gear. Det betyder, det bliver mere vanskeligt, at afsætter varer og tjenester i udlandet. Det vurderer vi vil gå ud over væksten herhjemme."

Her er højdepunkterne

Og selv hvis en alvorlig krise skulle bryde ud i udlandet, har Danmark en god platform til at stå fast med lav kreditvækst, ro om huspriser og god konkurrenceevne, mener Las Olsen.

Nedenfor er Nationalbankens højdepunkter i prognosen. Blandt andet vurderer Nationalbanken, at beskæftigelsen er på den gode side af 3 mio. personer i år, og at ledigheden daler til omkring 100.000 personer.

Inflationen rammer 1,2 pct. i år, og det giver masser af ekstra købekraft til danskerne, for timelønnen stiger formentlig med 2,8 pct. i industrien. Det er det samme som en pæn reallønsfremgang. Hvis Nationalbanken altså får ret i sin prognose.