Nationalbanken forsvarede svækket kronekurs igen – cheføkonom ser ikke rentestigning lige forude

392276_16_9_large_517.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL.17:35
Nationalbanken måtte også i november træde til for at stabilisere kronen. I alt solgte Nationalbanken valuta for 1,2 mia. kr. i forbindelse med interventioner i valutamarkedet.

Nationalbankens bjerg af udenlandsk valuta faldt i løbet af måneden med i alt 1,9 mia. kr. til 440,7 mia. kr., oplyser banken.

Udviklingen afspejler, at Nationalbanken i perioden netto har solgt valuta for 1,9 mia. kr., og at staten netto har indfriet lån i udlandet for 0,1 mia. kr.

Det er anden måned i træk, at Nationalbanken har interveneret i valutamarkedet. I oktober solgte Nationalbanken valuta for 0,4 mia. kr. i forbindelse med interventioner.

“Der er endnu tale om nogle lidt mindre interventioner af slagsen, men ikke desto mindre er Nationalbanken på banen for at forsvare den svækkede kronekurs. Og det er fuldt ud forståeligt. Kronen handler i øjeblikket tæt på det svageste niveau i mere end 18 år, som har varet november ud og fortsat ind i julemåneden. Det kommer derfor heller ikke som en kæmpe overraskelse for mig, at det har fået Nationalbanken op af stolen,” skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i en kommentar til tallene.

Den vurdering er cheføkonom i Sydbank, Søren V. Kristensen enig i. 

“Det er lidt mere end de 400 mio. kroner, som Nationalbanken støtteopkøbte for i oktober. Det er mange penge, men som vi skrev i oktober, så er det i forhold til valutamarkedet peanuts. Støtteopkøbet i november er ikke meget større, så om ikke peanuts, så kan man måske karakterisere det som pekannødder i november,” skriver Sydbanks cheføkonom.

Ikke udsigt til rentestigning for nuværende

Ifølge Søren V. Kristensen betyder det relativt beskedne opkøb, at man i Sydbank ikke ser rentestigninger lige foreløbigt. 

“Det faktum, at Lars Rohde og co. nu for anden måned i streg er skredet ind overfor den svage krone kan rejse spekulationer om, at Nationalbanken vil indsnævre rentespændet over for Den Europæiske Centralbank. Det er dog ikke vores hovedscenarie. På trods af den næsten historisk svage krone, så er interventionen i småtingsafdelingen og historisk set har Nationalbanken interveneret for langt større beløb førend man har taget skrappere midler i brug i form af renten,” lyder vurderingen. 

Men forsætter kronen med at være svag, udelukker Søren V. Kristensen ikke, at der kan komme en renteindsnævring i forhold til ECB's rente. 

“Intervenerer Nationalbanken også i de kommende måneder, så vil det være en naturlig konsekvens at indsnævre rentespændet. Enten ved at undlade at kopiere en rentenedsættelse fra ECB eller ved simpelthen selvstændigt at løfte den danske rente.”

Sådan lyder det også fra Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank: 

Han vurderer også, at tiden til en indsnævring af rentespændet til ECB er rykket et lille skridt nærmere. Den danske indskudsrente er på minus 0,75 pct. mod ECB's minus 0,50 pct., hvilket gør det relativt mindre attraktivt at have danske kroner på bogen.

En euro koster tirsdag eftermiddag 7,4720 kr. og har i løbet af november med få undtagelser ligget i intervallet 7,4700 til 7,4740 kr.

Ved årsskiftet gik der omkring 7,4660 kr. på en euro.