Momsbombe i EU: 1100 mia kr ryger på gulvet

369359_16_9_large_515.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. sep 2018 KL.14:11
Medierne er pakket med nyheder om hvidvask og skattely. Men nu viser nye tal fra EU-Kommissionen, at der bliver tabt astronomiske beløb på gulvet i EU-landene, når det gælder moms.

Faktisk går statskasserne glip af næsten 150 mia euro om året - eller hvad der svarer til 1100 mia kr - i en uskøn cocktail af simpel momssvindel, momskarruseller, konkurser og dårlige skattekontroller.

Det såkaldte momsgab er penge, der skulle have været i kassen ud fra de transaktioner, der har været, men som aldrig er dukket op.

50 mia euro i svindlernes lommer

"Medlemslandene er blevet bedre til at opkræve moms over hele EU. Det skal anerkendes og roses. Men et tab på 150 mia euro om året i de nationale budgetter er stadig uacceptabelt, især når mindst 50 mia dollar ligger i lommerne på kriminelle, svindlere og sandsynligvis også terrorister," siger Pierre Moscovici, EU's finans- og skattekommissær.

Han fortsætter:

"En markant forbedring kan kun komme, hvis den momsreform, som vi foreslog sidste år, bliver vedtaget."

Moscovici opfordrer alle medlemslande til at arbejde videre med momslovgivning og kontroller frem mod Europa-parlamentsvalget næste år.

10 mia euro mindre end i 2015

Selv om tabet er oppe på næsten 150 mia euro i 2016, hvor de seneste tal er fra, så er det 10 mia euro mindre end i 2015.

22 ud af de 28 medlemslande har set faldende momsgab, stærkest i Bulgarien, Letland, Cypern og Holland.

Tilsyneladende er momsgabet også faldet en anelse i Danmark, der dog ikke er specifikt fremhævet af EU-Kommissionen.

Til gengæld er momsgabet steget i seks lande: Storbritannien, Irland, Frankrig, Finland, Estland og Rumænien.