Mette Frederiksen om nyt frieri fra Løkke: Det er ikke et udtryk for lederskab

382514_16_9_large_427.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
04. jun 2019 KL.16:39
Opdateret klokken 16:45 - Nej tak. Det bliver ikke sammen med os. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen afviser kategorisk tilbuddet fra statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) om at danne en bred samlingsregering hen over midten af dansk politik.

"Lars Løkke Rasmussen foreslår nu den tredje regeringskonstellation på én valgkamp, og derfor må der sidde nogle vælgere, der er meget forvirret. Det er ikke et udtryk for lederskab," siger Mette Frederiksen ifølge Ritzaus Bureau.

Den socialdemokratiske statsministerkandidat blev flere gange spurgt af de fremmødte journalister ved Amager Centeret i København, om hun blankt afviser Lars Løkke Rasmussens seneste tilbud. Hver gang svarede hun, at hun stadig går til valg på at danne en socialdemokratisk mindretalsregering.

"For os handler det ikke om at skifte ud på enkelte ministerposter. Det handler om at sætte en ny retning, og forudsætningen for det er at danne en ny regering," siger Mette Frederiksen og tilføjer:

"Vi går til valg på at danne en socialdemokratisk mindretalsregering, fordi det er den regering der i vores øjne vil kunne facilitere det samarbejde. Jeg har prøvet at samarbejde med Løkke igennem flere år, og kan se, at det er jo ikke der, hvor det brede samarbejde fungerer. Det er blokpolitik, og det har vi behov for at gøre op med."

Meldingen fra Mette Frederiksen kommer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen en dag før valget har ændret kurs og sagt, at hans førsteprioritet nu er en regering bestående af partier hen over midten. Løkke har samtidig aflivet den nuværende  VLAK-regering.

"Som valgkampen er skredet frem, er det ikke en realistisk mulighed," siger han om at fortsætte en VLAK-regering.

"Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten," siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 News.

Bagud på point

Løkke konkretiserer ikke hvilke partier en regering over midten skal bestå af, men udelukker "de yderste fløje på begge sider."

"Jeg er overhovedet ikke desperat. Jeg følger op på en melding, vi gav ved valgkampens start, nemlig at vi skal passe på Danmark ikke ender et sted, hvor det er yderfløjene, der dikterer det hele," siger han til TV2 News.

Med én dag tilbage af valgkampen står Venstre til 18,2 pct. af stemmerne, viser den seneste måling som Voxmeter har foretaget for Ritzau. Ifølge målingen står 29,8 pct. af danskernes til at sætte kryds ved Socialdemokratiet.

Men selvom Løkke går efter at danne regering over midten, går den nuværende regeringen ikke af, lyder det.

"Regeringen sidder. Og regeringen kan også blive siddende efter valgaftenen. Er der ikke et flertal, der erklærer mistillid til mig efter valget, så kan regeringen blive siddende. Og så vil jeg gå i gang med en omdannelse, til en regering der samler i stedet for at splitte," siger Løkke til TV2.

S-appel til De Radikale

Mette Frederiksen sendte samtidig en appel til De Radikale om at stå fast og afvise frieriet fra Lars Løkke Rasmussen.

"Jeg håber selvfølgelig, at Radikale Venstre er tro med det, de har sagt i den her valgkamp om at ville en ny retning på bl.a. det grønne område, og derfor hverken før et valg eller når valgkampen er slut, kan pege på Løkke Rasmussen som statsminister," siger Mette Frederiksen