Merkels tyske vækstmotor kører stadig i frigear: "Dagens tal er en skuffelse"

394932_16_9_large_299.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
27. jan 2020 KL.10:55

Der var lagt op til godt humør og plusser på et af Tysklands absolut vigtigste pejlemærker for økonomien, da de såkaldte IFO-tal blev offentliggjort mandag formiddag.

Men det gik lige modsat.

IFO-indekset, der måler de tyske virksomheders vurdering af, hvordan det går med deres forretning, faldt nemlig i januar fra 96,3 til 95,9.

Havde spået indeks på 97


Det kom bag på markedet, der havde spået en stigning til 97.

"Dagens tal må siges at være en skuffelse. IFO dækker et bredere udsnit af virksomhederne i Tyskland end PMI-tallene. Det var derfor spændende at se, hvorvidt mandagens positive PMI-tal ville blive bekræftet - men dette var altså ikke tilfældet;" siger Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank.

Han understreger dog, at der er flere ting, der peger mod bedre tal i den kommende tid.

"Flere ting peger i den rigtige retning"

"Vi tager det dog roligt, da flere ting peger i den rigtige retning end i den forkerte for den tyske økonomi. PMI-tallene viste stigende ordreindgange, og væksten i 3. kvartal blev holdt kunstigt lavt af en kraftig lagernedbringelse. Beskæftigelsen er også kommet tilbage på sporet," siger Anders Christian Overvad.

Han fortsætter:

"Vi vil selvfølgelig følge udviklingen nøje, men er dog optimistiske og forventer at tallene vil forbedre sig de kommende måneder. Dagens tal betyder dog, at bekymringen for den tyske økonomi kan altså endnu ikke lette helt."

En interessant sondring i IFO-tallene er, at de tyske virksomheder faktisk vurderer den aktuelle situation lige nu som bedre end for en måned siden. Her steg underindekset fra 98,8 til 99,1 i januar.

Mere bekymret for fremtiden trods handelsaftale

Men trods en handelsaftale mellem USA og Kina i januar, der dæmper handelskrigen, er de tyske virksomheder faktisk mere bekymrede for, hvordan salget ser ud om et halvt år, end de var i december.

Her er underindekset faldet fra 93,8 til 92,9

"Det er bekymrende, at virksomhedernes syn på fremtiden er faldet og generelt ligger på et meget lavt niveau. Vi skal helt tilbage til 2012 for at have set de tyske virksomheder være lige så pessimistiske omkring fremtiden," siger Anders Christian Overvad.

Renter tager lille dyk

Markederne følger tillidstallene tæt i Europas største økonomi, og i kølvandet på de skuffende tal, tog renten et lille dyk nedad.
 
Tyskland er Danmarks største eksportmarked, og omkring 100.000 danske job er afhængige af, hvordan det går syd for grænsen.

I Dansk Industri er der også bekymring at spore.

"Det er især bekymrende, at der er lave forventninger til udviklingen i de kommende seks måneder," siger Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

Han fortsætter:

"Erhvervstilliden steg lidt i slutningen af 2019, men fremgangen er desværre ikke fortsat ind i det nye år. Erhvervstilliden ligger på et meget lavt niveau, og det varsler desværre ikke, at der er en hurtig vending på vej i tysk økonomi."

Har kostet ordrer

Han understreger, at den svage vækst i Tyskland allerede har kostet i de danske ordrebøger.

"Den svage vækst i Tyskland og faldet i tysk industriproduktion har desværre kostet ordrer til dansk erhvervsliv. Vores eksport til Tyskland er faldet med 1,4 procent over det seneste år," siger Allan Sørensen.