Merkel: Brexit-forlængelse er uundgåelig, hvis Underhuset stemmer nej til aftalen

389691_16_9_large_557.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
18. okt 2019 KL.12:52
Brexit-kaosset ser ud til at kunne fortsætte efter på lørdag - og også efter 31. oktober - hvis Boris Johnson ikke formår at få et flertal i det britiske Underhus for sin EU-godkendte brexit-aftale. 

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har nemlig fortalt sine leder-kollegaer i EU, at en udskydelse af brexit-deadlinen, der er sat til 31. oktober i år, er uundgåelig, hvis det britiske parlament skulle vende tommelfingeren nedad.

Det skriver The Guardian, der har oplysningerne fra en unavngiven kilde.

Merkels holdning er angiveligt blevet fremsagt imellem de europæiske ledere under en privat EU-topmødesamtale.

Udmeldingen står i kontrast til Jean-Claude Junckers umiddelbare ord efter offentliggørelsen af den EU-godkendte brexit-plan på et pressemøde.

"Vi har en aftale, og den betyder, at der ikke vil være brug for nogen form for udskydelse," sagde Juncker og fortsatte: 

"Der vil ikke blive en ny udskydelse. Det er ingen argumenter for flere. Brexit må ske nu."

EU-Kommissionsformanden kan dog ikke beslutte, om der skal gives en udskyldelse eller ej.

Det er EU’s stats- og regeringschefer, der enstemmigt kan give en forlængelse.

Juncker har dog også før været åben for at udskyde den endelige brexit-dato.

Dermed kunne det tyde på, at det tre år lange Brexit-forløb ikke nødvendigvis når sin afslutning 31. oktober, hvis parlamentet nedstemmer aftalen på lørdag.

Johnson tror på aftalen

På et kort pressemøde torsdag aften i Bruxelles sagde Boris Johnson, at han har "stor tiltro" til, at torsdagens brexit-aftale kan blive vedtaget.

"Dette er vores chance i Storbritannien for at få brexit klaret og forlade EU 31. oktober. Dette er vores chance for at fokusere på vores egne prioriteter, folkets prioriteter: Sundhedsvæsenet, at få 20.000 ekstra politifolk på gaden, og at styrke finansieringen til uddannelse over hele landet," lød det. 

Boris Johnson kan dog på lørdag forvente modstand fra Labour og det nordirske parti DUP, der har meldt ud, at de ser stærkt kritisk på den EU-godkendte plan.