Seneste meningsmåling

Offentliggjort af Ritzau den 20. maj 2019


 

Seneste nyheder

Meningsmålinger - sådan gør vi

Vælgerne vil i de næste tre ugers valgkamp blive tæppebombet med meningsmålinger fra de fleste medier, der fortæller, hvor mange personer, der ser ud til at stemme på de enkelte partier.
Hvert medie har typisk fået hvert sit institut til at lave målingen.
Børsen kommer undervejs til at bruge tre forskellige typer målinger, der har hver sin force. Det gør vi, så læserne får bedst mulighed for at følge med i, hvordan det går. 

Voxmeter for Ritzau 
På Børsens hjemmeside har vi fokus på, hvordan valget flytter sig fra dag til dag i løbet af de tre ugers valgkamp.
Analyseinstituttet Voxmeter laver for Ritzaus Bureau en såkaldt rullende måling, og det er den, vi bringer og opdaterer hver formiddag. Med sådan en måling kan man se, hvordan stemmerne flytter sig fra dag til dag.
På dagen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valget, ringer Voxmeter til lidt flere end 1000 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og spørger dem, hvem de vil stemme på, hvis der var valg i morgen.
Næste dag ringer de til cirka 350 nye, der erstatter et tilsvarende antal fra den oprindelige måling, og det gøres der hver dag valget i gennem. På et tilfældigt tidspunkt - på nær de første to dage - er respondenterne altså samlet sammen over tre dage.

Denne type måling giver et optimalt indblik i, hvordan stemmerne eventuelt bevæger sig hen over valgkampen.
For de største partier er den statiske usikkerhed omkring 2,8 pct. til den ene eller anden side.
Under sidste valgkamp ramte Voxmeter inden for skiven i sin løbende måling dagen inden valgdatoen på syv ud af ti partier. Instituttet ramte ikke korrekt - ligesom de fleste andre analyseinstitutter - da det kom til Dansk Folkeparti. DF gik mere massivt frem, end Voxmeter forudsagde. Omvendt gik SF og Enhedslisten mere markant tilbage.
Voxmeter begrunder det selv med, at en del tvivlere først besluttede sig til allersidst og stemte på Dansk Folkeparti. Samtidig skete der det, at flere havde sagt, de ville stemme på SF og Enhedslisten, men de valgte alligevel at blive hjemme på valgdagen, fordi blå blok stod til at vinde valget, og der dermed ville blive ført blå politik lige meget hvad.
Ifølge Voxmeter har man nu taget konsekvensen af, at man forudsagde forkert og har tilføjet kontrolspørgsmål, når man ringer rundt og interviewer.

Ritzau Index

 I avisen bringer Børsen en anden type måling. Og det gør vi på grund af vores deadline.
Når vi går i trykken ud på aftenen, er Voxmeters interviewere fortsat i gang med at ringe rundt til den rullende meningsmåling. Den statistiske usikkerhed vil være for stor, hvis vi bringer den rullende måling uden den type vælgere, som først kommer sent hjem fra arbejde og ikke har tid til at tage telefonen før kl. 19.
Hvis vi bragte Voxmeters rullende måling i eksempelvis avisen tirsdag morgen, ville de nyeste tal være fra søndag eftermiddag og aften og ellers fra fredag og lørdag. Og da den rullende måling er bedst til at opsamle de umiddelbare ryk i løbet af valgkampen, vil det ikke give den store mening. 

I avisen bringer vi derfor den måling, der hedder Ritzau Index. Og det er er i virkeligheden ikke én måling, men en samling af de seneste 15 målinger fra henholdsvis Voxmeter, Greens, Norstat, Epinion og Gallup.
Her vægtes de 15 målinger afhængig af, hvor gamle de er. Jo nyere målingen er, jo mere betyder den for udfaldet af indekset.
Målingens styrke er, at de enkelte institutter bruger forskellige metoder, og de differencer, det giver, bliver der dermed kompenseret for.
Svagheden er, at nogle af målingerne potentielt kan være gamle, og der kan være sket forskydninger i løbet af valgkampen. 

Greens for Børsen 
I løbet af valgkampen laver Børsen selv tre meningsmålinger i samarbejde med analyseinstituttet Greens.
Det er de helt klassiske målinger, som vi løbende bringer i avisen i løbet af året, og når man skal sammenligne dem, så bringer vi dem sammen med tallene for Ritzau Index. Det gør vi for at vise den forskel, der vil være til Ritzau Index, som jo er de tal, læserne forholder sig til løbende i avisen.
Her er usikkerheden omkring 2,8 pct. for det største parti pt, Socialdemokratiet.