Medie: ECB kommer med kæmpepakke næste måned - den store bazooka trækkes frem

386141_16_9_large_632.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
16. aug 2019 KL.11:04
ECB kommer i næste måned økonomien og markederne til hjælp med en langt større pengepolitisk lempelse end ventet.

Det indikerer den finske centralbankchef Olli Rehn i et interview med Wall Street Journal.

Olli Rehn, der var med i kapløbet om at afløse ECB-chefen Mario Draghi 31. oktober, siger, at ECB vil præsentere et nyt opkøbsprogram for obligationer, der er "substantielt og tilstrækkeligt," og avisen skriver samtidig, at "topembedsmænd" i ECB siger, at den samlede pakke vil overgå investorernes forventninger.

Olli Rehn sidder som alle eurolandenes øvrige centralbankchefer i ECB's Styrelsesråd, men det fremgår ikke, om finnen også er ophavsmand til til citatet om en større pakke end forventet.

Mario Draghi varslede inden sommerferien flere gange, at en pengepolitisk lempelse vil blive præsenteret 12. september. I markedet er indpriset et nyt rentefald på 10-20 basispunkter, så den negative indskudsrente på aktuelt  -0,40 pct. falder til enten -0,50 eller -0,60 pct.

Til gengæld har der hersket dyb usikkerhed om, hvorvidt ECB vil genoptage QE obligationsopkøbsprogrammet.

Gæt i markedet svinger mellem et nyt program på 200-300 mia. euro og helt op til 630 mia. euro med opkøb for 70 mia. euro om måneden i ni måneder.

"Det er afgørende, at vi præsenterer en signifikant samlet pakke til september, der har effekt i markedet," siger Olli Rehn til den amerikanske avis.

Han understreger, at "når man arbejder med finansmarkederne, er det bedre at ramme for højt end for lavt og bedre med en meget stor pakke end at tøve."

Han tilføjer, at det er bedre med en pakke med flere værktøjer på én gang end at sprede dem over tid. Og han indikerer, at der også kan blive tale om nye tilbud til bankerne om gratis penge, eller med negative renter, hvis de låner pengene videre ud til forbrug og investeringer.

Rehns kommentarer fik øjeblikkeligt de europæiske obligationsrenter til at falde til nye bundrekorder. Fordi kurserne stiger i forventning om, at ECB er tilbage på banen som den største aftager af statsgæld.