Mario Draghi Live: Låntagere skal betale mindre for negative renter

387624_16_9_large_756.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
12. sep 2019 KL.14:40

null

Den europæiske centralbankchef Mario Draghi  taler netop nu efter at han for under en time siden affyrede den ventede rentekanon og sænkede sin indskudsbevisrente med 0,1 procentpoint til minus 0,5 pct. I tilgift annoncerede ECB at genstarte sit obligationsopkøbsprogram, hvor banken vil købe op for 20 mia. euro om måneden fra november og nye foliorammer, hvor banker i eurozonen kan placere likviditet billigt i ECB.


Låntagere skal betale mindre for negative renter:

"Vi er særligt opmærksomme på de negative effekter for befolkningen af de negative renter i de dele af eurozonen, hvor omkostningerne sendes videre til virksomhedskunder med indskud. Det er en stigende andel, der mærker det, og det er vi bekymrede over."

"En del af grunden til, at vi godkendte tearing i dag er for at reducere omkostningerne for dem der låner pengene, for låntagerne," fortsatte Draghi, der understregede, at man skal se negative renter som et overgangsfænomen, der i sidste ende skal føre til positive renter.


Obligationskøb

ECBs opkøb kommer til at løbe så længe, det er nødvendigt for at sikre at pengepolitikken virker, og har dermed ikke en udløbsdato, som de tidligere programmer, der typisk har påvirket de korte og mellemlange renter, fortalte Draghi tidligere. I en uddybende kommentar sagde han:

"Det får en større betydning for lange renter og understøtter finansieringsomkostningerne for virksomheder og husholdninger. Med den her struktur bliver forventningerne til opkøb dynamisk tilpasset til ændringer i vores forward guiance for renterne, og virker dermed i baggrunden som en dæmper på kort- og mellemlange renter." 

Bekymret for pensionssektoren:

Pensionssektoren lider under negative renter, men får samtidig glæde af, at negative renter vil genstarte økonomien og på sigt sikre at renterne kan komme op igen, siger Draghi.

Afviser Trump:

Under pressemødet har Donald Trump tweeted, at ECB bruger pengepolitikken til at svække euroen overfor dollar, men den påstand afviser Draghi med ordene:

"Vi har et mandat. Vi sørger for prisstabilitet. Vi har ikke noget mål for valutakurser. Punktum."

Forsvarer foliokonti

"Negative renter har været en meget positiv erfaring i forhold til at stimulere væksten og infaltion, men det er klart at der er side-effekter, og det har jeg sagt før, det er klart at der er negative sideeffekter."

"Det er ikke vores mål at forsvare bankernes profit. Det vi gerne vil er at beskytte effekten på lånekanalen. Vi må aldrig glemme, at den europæiske økonomi er en bankøkonomi, og at långivning går gennem bankerne. Det er filosofien bag de tearing redskaber (foliorammer, red.), som vi har godkendt i dag. 

Draghi fortalte tidligere, at detaljerne om bankens nye foliorammer for bankerne vil blive offentliggjort, når pressemæødet slutter kl. 15:30. 

Leverer omfattende stimulus  

"Med dagens omfattende pengepolitiske pakke leverer vi omfattende pengepolitisk stimulus for fortsat at sikre, at der er favorable finansielle betingelser og understøtte væksten i eurozonen," sagde Draghi.

Finanspolitikken skal spille større rolle

"Der var fuldstændig enighed (i ECBs bestyrelse, red.) om at finanspolitikken skal blive det vigtigste redskab," sagde Draghi, da han blev spurgt om til, hvor enig bankens bestyrelse var om de pengepolitiske redskaber, banken præsenterede i dag. Han fortalte videre, at ECB nu har ændret sit syn på finanspolitikkens rolle. "Det var der fuldstændig enighed om," fortsatte han.
Politik

Lavere vækst

ECB ser væksten i eurozonens reale BNP lavere i 2019 og 2020 end i bankens juni-prognose. For 2019 venter ECB nu en vækst i realt BNP på 1,1 pct. i 2019 og 1,2 pct. 2020 inden væksten kommer op på 1,4 pct. i 2021.

Afmatningen i væksten skyldes primært fortsat svag international handel i et miljø, hvor der er vedvarende global usikkerhed, der særligt rammer fremstillingssektoren i euroomrpådet," sagde Draghi, der skød skylden på voksende protektionisme.

Draghi forventer at obligationsopkøbene skal fortsætte indtil bankens pengepolitik har haft en tilstrækkelig effekt, men vil blive afsluttet umiddelbart før banken begynder at hæve renterne igen. 

"Dagens beslutninger er truffet som modsvar på den svigtende inflation," sagde Draghi, der også fortalte pressemødet, at udsigterne for eurozonen er blevet værre siden bankens sidste rentemøde i juli, mens inflationen fortsat er underdrejet.