Mario Draghi leverer hele pakken: Rentesænkning, obligationskøb og foliorammer til bankerne

387630_16_9_large_811.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
12. sep 2019 KL.13:45

null

Opdateret kl. 14.26 - Den Europæiske Centralbank sænker sin indskudsbevisrente med 0,1 procentpoint til minus 0,5 pct.

Det skriver banken i en meddelelse torsdag, hvor formand Mario Draghi har ledet sit næstsidste rentemøde.

ECB venter, at renten bliver på det nuværende niveau eller lavere indtil inflationsudsigterne igen er nærved, men under 2 pct.

Samtidig annoncerer banken nye obligationskøb for 20 mia. euro om måneden, der starter 1. november. Banken forventer at holde obligationskøbene i gang, så længe som det er nødvendigt for at sikre, at bankens pengepolitik virker.

For at friholde bankerne, planlægger ECB at indføre foliokonti på linje med dem Nationalbanken har for danske banker, hvor de kan placere en del af deres overskudslikviditet på indskud til nulrente.

Renter falder

Markedet reagerer umiddelbart ved at sende de europæiske statsrenter i bund, mens euroen er styrket overfor dollar. Den italienske 10-årige statsobligation handler til en rekordlav rente, mens de danske statspapirer følger Tyskland. Den danske krone handler uændret.

Indførelsen af foliorammer på europæisk plan tilføjer endnu en komponent til, hvordan Nationalbanken bestemmer de danske renter.

Tidligere har det primært været rentespændet mellem Danmark og ECB, der bestemte, hvordan man regulerede kronen på Havnegade, men foliorammer hos ECB mindsker alt andet lige gennemslagskraften for ECB's rentesænkning.

"Når ECB sænker med 10 basispunkter (0,1 procentpoint, red), og lægger op til, at der kommer et tiering-system (foliorammer, red.), hvor vi først kender detaljerne kl. 15.30, så finder vi det mest sandsynligt, at Nationalbanken holder renten uændret i dag," siger senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen til Børsen.

Ingen folioforhøjelse

"Der bliver ikke pillet ved de danske foliorammer. Udfordringen nu (for Nationalbanken, red.) er, at vi ved, at ECB sænker med 10 basispunkter, men der kommer et tier-system, som kan mindske gennemslaget af det, så det kan være at rentenedsættelsen ikke slår fuldt igennem på euro-renterne, og det er endnu en grund til at Nationalbanken ikke sænker," fortsætter Pedersen.

Op til dagens rentebeslutning har bankernes brancheorganisation Finans Danmark flere gange bedt Nationalbanken overveje at give bankerne mere beskyttelse mod højere omkostninger på indlån, som branchen regner med ville komme fra fortsat negative renter.

Nationalbankdirektør Lars Rohde sagde i sidste uge i en tale, at han alene fastsætter foliorammerne, men når ECB holder kun går ned på minus 0,5 pct, og samtidig prøver at mindske slaget mod bankerne, rykker det formentlig meget lidt ved rentespændet mellem Danmark og eurozonen,

Historisk har Danmark fulgt rentebeslutninger fra ECB, for at holde kronekursen stabil, men Nationalbanken har flere gange valgt ikke at justere renten sammen med eurozonen for at justere mængden af valuta, der flyder ind eller ud af Danmark.

For eksempel fulgte man ikke med i 2016, da ECB sidst sænkede renten, for at styrke kronen.