Måling: Er Uffe Elbæk ved at lave en sniger?

null

297246_16_9_large_293.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
09. jan 2015 KL.11:08
ANALYSE - Dagens Greens-måling må være opløftende læsning særligt ét sted på Christiansborg nemlig hos  den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæks nye politiske projekt Alternativet. For i denne måling tager kategorien "Andre partier" nemlig et  overraskende hop. I meningsmålinger spørges der normalt kun til de partier, der var opstillingsberettigede til det seneste folketingsvalg. Det betyder, at partier som Alternativet er henvist til "Andre partier".

Kategorien "Andre partier" trækker normalt kun en knap målbar opbakning - 0,4 pct. når det går højt - men i dagens måling springer den til 1,2 pct. af stemmerne. Det er ganske vist under spærregrænsen på 2 pct., men falder der tilstrækkelig mange stemmer ét sted f.eks. i København, så kan det være nok til at sende Uffe Elbæk i Folketinget på et såkaldt kredsmandat.

Nu er det selvfølgelig ikke givet, at det er Uffe Elbæks Alternativet, der gemmer sig bag "Andre partier" - det er der i sagens natur ingen, der ved - men på det lille partikontor i Christiansborgs ridebanebygning oplever man medvind i disse uger, hvor Alternativet netop har rundet 15.000 godkendte underskrifter ud af de godt 20.000, det kræver at stille op til Folketinget.

"Jeg oplever både respekt på Borgen for projektet, og jeg oplever ikke mindst ude i landet en enorm interesse," siger Uffe Elbæk, der til dels ser opbakningen til sit projekt som udtryk for en lede ved det politiske status quo.

"Det er et udtryk for en kritik af den måde det politiske liv udfolder sig for øjeblikket. En kritik af den politiske kultur og den måde debatterne foregår på. Det er en frustration og til en vis grad nok også en given op over for den måde, det kører på i dag," siger Elbæk, der selv slog sig hårdt på det politiske system, da han i december 2012 valgte at trække sig som kulturminister oven på en sag, hvor han blev beskyldt for som minister at tilgodese en kulturinstitution, hvor hans ægtefælle er ansat.

Bekymring i regeringen

Elbæks bestræbelser på at komme i Folketinget studeres nøje og med den dybeste bekymring i regeringen. Alle ved, at hvis regeringen overhovedet kommer i nærheden af genvalg, så vil det blive uhyggelig tæt. Ved valget i 2011 var det blot 8000 stemmers flertal, der sikrede Helle Thorning-Schmidt (S) regeringsmagten. Og så er der ikke råd til et stemmespild, der kan opstå, hvis Alternativet bliver opstillingsberettigede til Folketinget og tiltrækker nogle tusinde stemmer fra de øvrige partier i rød blok men ikke bliver valgt.

Derfor har der da også huseret rygter om, at regeringen kunne finde på at udløse valg, hvis Uffe Elbæk kom for tæt på de 20.000 underskrifter. Det vindue ser dog ud til at have lukket sig. Elbæk er meget nær den magiske grænse - efter efter udsagn kommer der mellem 300 og 500 godkendte underskrifter ind om ugen - men rød blok står så dårligt, at et valg nu ligner et sikkert nederlag.

I dagens Greens-måling går rød blok samlet tilbage til fra 45,9 pct. til 43,8 pct. - meget langt fra regeringens interne målsætning om at udskrive valget, når målingerne giver 47 pct. til regeringsblokken.

Peger på Thorning

Skulle Uffe Elbæk og Alternativet komme i Folketinget bør regeringen dog ikke længere være bekymret - i hvert fald ikke, når det gælder regeringsdannelsen.

"Med den viden, jeg har i dag, så vil jeg pege på Helle Thorning. Det gør jeg ikke med et kæmpe smil på læberne. Men jeg gør det ud fra en vurdering af, at på de områder, der er vigtige for os nemlig bæredygtighedsdagsordenen, der er det trods alt den nuværende regering, der har de største ambitioner," siger Uffe Elbæk.