Løkke om brexit-udskydelse: Vi imødekommer May præcis så langt vi kan

null

378790_16_9_large_606.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
22. mar 2019 KL. 0:43
Først debatterede EU's stats- og regeringschefer i næsten to timer med den britiske premierminister Theresa May. Så brugte de selv mere end fem timer torsdag aften på at beslutte sig, og lidt efter klokken 23 var lederne så endelig nået til enighed.

EU accepterer Mays anmodning om at udskyde brexit, men i stedet for Mays forslag om en udskydelse til 30. juni, accepterer EU en udskydelse til 22. maj, hvis May får accept for sin udtrædelsesaftale i det britiske Underhus i næste uge.

Hvis ikke hun får sit flertal, accepterer EU en forlængelse med to uger til 12. april. Denne dag skal Storbritannien nemlig beslutte sig for, om de vil afholde valg til Europa-Parlamentet. Det afviser May dog, og hvis hun står fast på det, vil britisk medlemsskab af EU være forfatningsstridigt efter 22. maj. Den 23. maj starter valgene til Europa-Parlamentet nemlig, og hvis man er et EU-land, skal man afholde valg til Europa-Parlamentet.

Dermed har EU strukket en hjælpende hånd ud til May, fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han umiddelbart efter mødets afslutning forlod bygningen.

"Vi er blevet enige om at imødekomme Theresa May præcis så langt, som vi overhovedet kan," sagde Løkke.

Torsdagens møde udviklede sig i en dramatisk retning. Mødet startede med, at Theresa May skulle give en opdatering på den politiske situation i Storbritannien, og fortælle om sit bud på en vej fremad i forbindelse med sin anmodning om at forlænge. Ifølge Børsens oplysninger modtog hun i den forbindelse en byge af spørgsmål fra sine europæiske kolleger, uden at der efterfølgende var anden konklusion, end at hun fortsat regner med at få sin aftale stemt igennem Underhuset på trods af to historisk store nederlag.

Dernæst forlod May lokalet, og de resterende 27 ledere skulle så diskutere, om EU var villige til at acceptere en forlængelse. Den seance skulle være sluttet før middagen klokken 19, hvorefter de skulle have diskuteret EU's politik overfor Kina.

Langtrukken debat

Men debatten udviklede sig til lidt af et dato-helvede. En stribe forslag kom på bordet. Hurtigt stod det ifølge Børsens oplysninger klart, at Mays eget forslag om en forlængelse til den 30. juni ikke fungerede på grund af Europa-Parlamentsvalgene i slutningen af maj. EU vil ikke risikere, at Storbritannien fortsat er medlem under valget, hvis de ikke deltager. Det vil nemlig være traktatstridigt.

Dermed blev 22. maj sat som sidste dag for en forlængelse, i det tilfælde at May ikke vil afholde valg til Europa-Parlamentet. Andre forslag som eksempelvis tidligt i maj blev også vendt, for at få det overstået i god tid før parlamentsvalget.

Diskussionerne trak ud så længe, at de måtte fortsætte på den anden side af middagen, hvilket betød, at lederne måtte udskyde diskussionen om Kina. Endelig - klokken 23:13 - var der hvid røg fra det runde bord i Europa-bygningen, og de 27 resterende medlemslande vedtog ved enstemmighed en forlængelse til 22. maj ved et ja i Storbritannien til udtrædelsesaftalen, og til 12. april ved et nej.

Den danske statsminister kaldte overfor pressen løsningen genial, fordi den efterlader "det største mulige handlerum til briterne."

"Det er briterne, der har besluttet sig for at melde sig ud. Det er briterne, der har forhandlet den her aftale. Endda jo i virkeligheden af to omgange. Det er Theresa May, der ikke har fået den igennem parlamentet. Det tror hun fortsat på, at hun kan, og hvis det går den vej er det godt; så godt det nu kan blive, når man vil melde sig ud. Så får vi en fredelig skilsmisse og en ordentlig fremadrettet relation," sagde Løkke og tilføjede:

"Men uden at være ekspert i britisk politik, kan jeg jo se, der er alt muligt, der rører sig. Det var meget tæt på i sidste uge, at der var ved at være et flertal i Underhuset for, at man skulle flytte forhandlingskompetencen ned i parlamentet, væk fra regeringen. Der er rigtig mange forslag i spil, og jeg synes, at det vi har besluttet her i dag, holder alle muligheder åbne i Storbritannien, og det er jo dem, der skal løse den her sag."