Lønnen stiger - købekraften tager kæmpe hop

304862_16_9_large_565.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2015 KL.12:18
Tegnebogen er blevet mange tusinde kroner tykkere hos danskerne over det seneste år. Det viser de nye løntal for første kvartal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Ifølge tallene er lønningerne steget med 1,8 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år på DA-området, og det er 0,1 procentpoint mere, end da man lavede samme regnestykke i fjerde kvartal.

Bliver ikke spist

Men det store scoop for danskerne er, at lønhoppet ikke rigtig bliver spist af højere priser.

Inflationen kommer til at lande på omkring 0,6 pct. i år, forventer Nykredit, der samtidig gætter på en årsvækst i lønnen på 1,9 pct.

Resultat? Stigningen i reallønnen - og dermed danskernes ekstra købekraft - lander på det højeste niveau i hele otte år.

Største siden 2007

"Det giver en reallønsvækst på 1,3 pct. Dermed er der også udsigt til det til tredje år i træk med stigende realløn. Men ikke nok med det. Reallønsfremgangen i år tegner til at blive den største siden 2007," siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Hvis man regner procenterne om i tal, bliver det mere tydeligt, hvad det betyder for tegnebogens tykkelse. Har du en løn på 500.000 kr., så svarer en lønstigning på 1,9 pct. til 9500 kr. ekstra om året før skat.

6500 kr. ekstra at lege med

Og da prisstigningerne kun æder få tusinde kroner, er der reelt 6500 kr. tilbage i ekstra købekraft, før skatten er betalt.

Tore Stramer understreger, at lønstigningstakten er klart er til den positive side - og et signal om, at dansk økonomi trods alt er i bedre form end tidligere.

Mere medvind


Udover lønnen er der også medvind fra lave boligrenter og stigende boligpriser.

"Det understøtter alt sammen privatforbruget. Det er derfor også vores forventning, at privatforbruget fortsat vil stige. Der bliver dog formentlig ikke tale om et nyt forbrugsopsving. Dertil er danskernes gæld fortsat for høj," siger Tore Stramer.