Løkke sparker opgør om elafgift til hjørne

325443_16_9_large_14.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2016 KL.11:09
Der kommer ingen afklaring af det gnistrende slagsmål i blå blok om elafgiften, PSO'en, på denne side af sommeren.

Der kommer derimod et svar som en integreret del af efterårets forhandlinger om en 2025-plan.

Sådan lyder meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketingets afslutningsdebat.

Dermed dukker han sig foreløbig fra den syngende lussing fra støttepartiet Dansk Folkeparti, der så sent som i går aftes stillede sig på bagbenene overfor V-regeringens model for aflivning af PSO-afgiften, der primært skal finansieres via højere bundskat og lavere personfradrag.

Løkke udnævner PSO-problemerne som én af syv store udfordringer, som han nu skal kaste sig over.

Og så falder ordene:

"Derfor vil svar på de syv udfordringer, jeg her har nævnt, indgå i regeringens 2025-plan, som vi lægger frem efter sommeren."

Tidligere har det været planen, at PSO-slagsmålet skulle tages nu. De manglende PSO-afgifter, der skal finansiere den grønne omstilling, løber op i næsten 70 mia. kr. frem mod 2025.

"Vi skal lave en grøn omstilling. Danmark er en grøn førernation. Sådan er det – sådan skal det være. Men den måde vi har finansieret den grønne omstilling på holder ikke. PSO-afgiften er i strid med EU’s regler. Og er desuden skruet sådan sammen, at den er meget dyr for danske virksomheder og for familierne," siger Løkke fra talerstolen.

Han fortsætter:

"Vi står med et klart og bundet valg: Vi kan åbne PSO-afgiften og begynde at sende danske afgifter til udlandet - det vil i mine øjne være Ebberød Bank. Eller vi kan afskaffe afgiften, flytte udgiften ind på finansloven. Og opkræve de samme penge – står det til regeringen færre penge - på en anden måde."

Statsministeren slår et slag for den såkaldte neutrale omlægning, som regeringen selv har foreslået.

"Vores forslag gør ingen nævneværdig forskel for, om det kan betale sig at arbejde. Og heller ikke for uligheden. Regningen bliver ikke større – tværtimod. Vi vil gøre regningen mindre. Det er en udfordring, der skal løses," siger statsministeren.

I går blåstemplede de økonomiske vismænd, at afgiften bliver lagt over på bundskat og personfradrag i stedet.

Men ingen af regeringens støttepartier bakker op. De Konservative og Liberal Alliance siger blankt nej til højere bundskat, og Dansk Folkeparti er på samme bane - og vil også have en langt større del af regningen lagt over på virksomhederne