Liberal Alliance vil ud af Europluspagt

Politik
Eksklusivt for kunder
28. okt 2011 KL.10:31
Når eurolandene rykker tættere sammen og danner en slags økonomisk regering, bør Danmark alvorligt overveje at forlade Europluspagten, som koordinerer økonomisk politik. Det mener Liberal Alliance.

"Nu kan vi tydeligt se, at vi er i en klemme, hvor de andre beslutter noget på vores vegne, og vi har ingen indflydelse," siger Liberal Alliances EU-ordfører Merete Riisager.

Derfor opfordrer Liberal Alliance de EU-venlige partier i Folketinget til at debattere, om Danmark fortsat vil være med i Europluspagten.

Sverige og Storbritannien står uden for

Europluspagten blev dannet i foråret, og den handler om at styrke EU's konkurrenceevne, og det skal ske ved, at alle medlemmerne forpligter sig til at gennemføre reformer og mindske budgetunderskud.

Alle EU-lande undtagen Sverige, Storbritannien og Tjekkiet er medlemmer. Men samarbejdet blev overhalet på denne uges euro-topmøde, for der besluttede de 17 eurolande at gå et skridt videre. Eksempelvis får økonomikommissær Olli Rehn en række nye beføjelser til at blande sig i nationalstaternes finanspolitik.

Og stats- og regeringscheferne fra de 17 lande vil mødes to gange om året uden de øvrige 10 EU-lande for at samarbejde tættere om den økonomiske politik.

"Så kan man enten blive siddende og acceptere, at andre bestemmer over en. Eller man kan gå helt ind i euroen - det har statsministeren jo udtrykt stor ærgrelse over. Men for os ser ingen af de scenarier attraktive ud, så vi bør overveje at træde ud (af Europluspagten, red.)," siger Merete Riisager.

Danmark trådte ind i Europluspagten i marts med støtte fra Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, De Radikale og SF.