Lars Seier om død Formel 1-drøm: "Jeg har lært, at man ikke skal sælge skindet, før bjørnen er skudt, når man har med politikere at gøre"

371211_16_9_large_692.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
27. okt 2018 KL.14:08
Saxo Bank-milliardæren Lars Seier Christensen begraver nu helt det storstilede forsøg på at få Formel 1 til København. 

I sidste måned fik bestræbelserne dødsstødet, da Københavns overborgmester Frank Jensen (S) meddelte finansminister Kristian Jensen (V), at han ville indstille til, at projektet opgives. 

Siden meldte tidligere Venstre-minister Helge Sander, der var en af initiativtagerne, ud, at han ville undersøge, om arbejdet kunne genoptages. 

Men Lars Seier Christensen, der hidtil kun har kommenteret forløbet på sin Facebook-profil, siger nu, at han er færdig med projektet. 

"Det er dødt i den her omgang. Om det nogensinde kan bringes til live igen, det ved jeg ikke. Jeg var været nødt til at sige til Formel 1, at det bliver ikke den her gang, og sige til investorerne, at det kan de godt glemme. Det var en langsigtet ting, hvor der var arbejdet på forskellige niveauer, på regeringsplan, hos kommunen, private investorer, Formel 1, motorsportsforbundet (FIA, red.) og fanden og hans pumpestok. At bygge hele det momentum op igen tror jeg bliver svært," siger rigmanden.

Bruger du mere tid på det nu?

"Nej, og det er den eneste formildende omstændighed, at det har frigjort en del tid i min kalender," siger han.

Teamet var i tårer

Velhaveren har sammen med et hold bestående af bl.a. tidligere Venstre-minister Helge Sander arbejdet i et års tid på at få København på løbskalenderen i Formel 1. 

Et projekt, der var estimeret til at koste omkring 1,5 mia. kr. for tre løb i årene 2020-2022. Og hvor det offentlige skulle spæde til med 302 mio. kr. i perioden. 

Lars Seier Christensen, der for nylig fik pengene for salget af alle sine aktier i livsværket Saxo Bank, er ked af alt den tid, der er brugt forgæves på at forsøge at stable det på benene. 

"Der var nogle mennesker mit team, der virkelig havde lagt liv og sjæl i det her og var i tårer, da det gik op for dem, at det ikke lykkedes. Det var det, der gjorde mig mest trist," fortæller han. 

Forestiller du dig, at du vil gøre et nyt forsøg?

"Nej, det vil ikke give mening for nu. Det blev ultimativt en politisk beslutning, i stedet for baseret på, at der var et eller andet, vi ikke kunne levere. Jeg må sige, at de mennesker, der har prøvet at få det igennem, der skal meget til for, at de gider gå gennem sådan en proces igen, for så måske at støde ind i den samme mur igen. Jeg gider heller ikke bruge så meget krudt på det, med mindre, at der kommer nogen og siger: Nu er der er en statsgaranti for, at I må få lov til at gennemføre det her løb, og vi kommer ikke til at brokke os over det. Så kan jeg måske gå tilbage igen, men Formel 1 har også brugt meget tid på det, så jeg tror, det er svært at banke en entusiasme op igen."

Seier: Kan ikke hænge sammen uden offentlige midler

Hvorfor ikke bare lave arrangementet for rene private midler?

"Jeg kan ikke se, hvordan det kan hænge sammen, i og med at staten vil tjene så mange penge på det i forøget omsætning. Landet får turismeindtægter, skatter, afgifter og job, og jeg kender ikke til et eneste Formel 1-grand prix i verden, der ikke har en eller anden form for afbalancering mellem den ekstra indtægt, der er til landet. Måske Silverstone (I Storbritannien, red.), men de slår sig også meget i tøjet, de kan ikke få det til at hænge sammen."

Er du mest ærgerlig over de penge, du har brugt på projektet, eller den tid, du har lagt i det?

"Det er tiden, fordi den kunne være brugt på meget andet godt. Men det har også været en interessant proces, jeg har fået en masse viden om Formel 1 og har fået en masse forbindelser i Formel 1, som jeg ikke havde før. Og så har jeg lært, at man ikke skal sælge skindet, før bjørnen er skudt, når man har med politikere at gøre."

Overborgmester Frank Jensen er dog ikke en af skurkene, ifølge Seier.

"Rigtig mange har været sure på Frank Jensen, fordi han var budbringeren og traf beslutningen i sidste ende, men jeg mener, han gjorde et oprigtigt og hæderligt forsøg på at få det her igennem. Efter min overbevisning var det noget bagland og andre mennesker, der havde nogle holdninger," siger han. 

stvr@borsen.dk