Kristian Jensen efter produktivitets-succes: "Næste række af frugter bliver sværere at plukke"

380305_16_9_large_918.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
23. apr 2019 KL.16:22

Det danske samfund går længere på literen og arbejder smartere end for bare få år siden.

Det må være konklusionen, efter at en ny opgørelse fra Finansministeriet viser, at hele 110 ud af 123 forslag, som den højt profilerede Produktivitetskommission barslede med for fem år siden, nu enten er gennemført - eller er ved at blive det.

Med andre ord har Thorning- og Løkke-regeringerne plukket 90 pct. af anbefalingerne og omsat dem til lovgivning.

Finansminister Kristian Jensen (V) er meget tilfreds med, at man er nået så langt. Men han advarer om, at næste lag af frugter bliver sværere at nå.

"Man skal altid plukke de lavthængende frugter, og når man så har gjort det, er der en ny række, man kan tage fat på. Men sagen er, at næsten alle de ting, der er blevet peget på fra kommissionens side, har vi handlet på. Eller er i gang med det. Så den der snuptags-løsning fra Socialdemokratiet med, at vi hæver bare produktiviteten, og så er alt godt, den er altså svær," siger Kristian Jensen.

Uddannelse og fradrag

Socialdemokratiet har afvist at medvirke til større arbejdsudbudsreformer fremover og vil i stedet øge velstanden i samfundet ved at hæve produktiviteten, blandt andet ved at opkvalificere og uddanne danskerne bedre og ved at øge forskningsfradraget.

"Der er ingen tvivl om, at opkvalificering kan hjælpe på langt sigt. Men på kort sigt betyder det jo, at folk er på skolebænken i stedet for arbejdspladsen. Derfor mangler Socialdemokratiet et svar på, hvad man gør med arbejdskraft mangel nu, hvis flere skal på skolebænken. Vi mangler pædagoger, sygeplejersker, industriteknikere, ingeniører. Vi mangler folk generelt," siger finansministeren.

Benny Engelbrecht, finansordfører i Socialdemokratiet, afviser kritikken.

"Vi vil en højere produktivitetsvækst, men vi vil en anden vej end regeringen, der har et blindt fokus på arbejdsudbudsreformer. Vi har jo fremlagt konkret politik, som vi mener gør en forskel. Udover uddannelse og opkvalificering, hvor erhvervslivet får adgang til den arbejdskraft, de efterspørger, har vi også foreslået at øge fradraget for forskning og udvikling fra 110 til 130 pct.," siger Benny Engelbrecht.

13 forslag tilbage


Der er 13 forslag tilbage fra kommissionen, som foreløbig er parkeret på hylden. Og en del af dem bliver heller ikke taget frem under en socialdemokratisk ledet regering.

”Vi er ikke blinde for, at kommissionen for eksempel har foreslået topskattelettelser. Der er vi bare politisk uenige. Men i det store hele er det jo en af de kommissioner, hvor overraskende meget er kommet igennem,” siger Benny Engelbrecht.

Han mener ikke, at der er behov for ny kommission, der kan hjælpe Socialdemokratiet med at finde på flere forslag, der skal øge produktiviteten og dermed velstanden, selv om partiet siger nej til arbejdsudbudsreformer.

Produktivitetskommissionen blev nedsat i 2013 af den tidligere SRSF-regering. Baggrunden var, at Danmark i årtier har haft en af EU’s ringeste vækstrater i produktiviteten.

De ni medlemmer med tidligere overvismand Peter Birch Sørensen i spidsen barslede i 2014 med 123 forslag.

Forslagene dækkede blandt andet en modernisering af planloven, udbudsreglerne, infrastruktur, en afskaffelse af PSO-afgiften og lavere skat på den sidst tjente krone.