Kinas vækst er langt mindre end rapporteret

387441_16_9_large_342.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
09. sep 2019 KL.20:25

I juli viste data, at økonomien i Kina i andet kvartal voksede med 6,2 pct. på årsbasis i andet kvartal. Det var helt som ventet, ifølge Bloomberg News.

Inden for de sidste fire og et halvt år, har væksten ikke svinget med mere end 1 pct.point.

Det er måske også et af de nøgletal, som er lettest at forudse. Kinas regering sætter nemlig et årligt mål for væksten, og tallene har det med at komme ud, som præsten prædiker.

Mange økonomer og analytikere stoler derfor ikke på det officielle tal, og nogle vurderer, at den reelle økonomi ganske vist ikke trækker sig sammen, men dog vokser markant mindre - helt op til 3 pct.point langsommere - end de officielle tal. Fordi Kinas regering "masserer" de officielle tal.

Det skriver The Wall Street Journal, som fortæller, at eksperterne derfor indsamler og analysere en række andre uofficielle data, eksempelvis energiforbruget, satellitfotos og kinesernes rejseaktiviteter omkring det kinesiske nytår, for at få et reelt indtryk af den kinesiske økonomi.

- Fremstillingen rammes virkelig hårdt. Investeringerne falder, ansættelserne er ramt, og der har været et hårdt slag mod ordrerne, siger Leland Miller, administrerende direktør i China Beige Book, der gennem rundspørger til tusindvis af kinesere søger et indblik i landets økonomiske udvikling.

Hos AVX Corp., der blandt andet producerer elektronik på to fabrikker i Kina, fortæller marketingchef Eric Pratt desuden, at selskabets data vidner om "intet godt i den kinesiske økonomi".

Ifølge avisen har de officielle tal dog fanget en opbremsning i økonomien, og regeringen i Beijing har ved flere lejligheder også afvist, at den "stryger" krøller ud af tallene, skriver The Wall Street Journal.

Der er dog flere iøjnefaldende forhold, der bides mærke i. Eksempelvis har det officielle arbejdsløshedstal i Kina i 15 år nu svinget mellem 3,5 og 4,5 pct., hvilket ikke anses som et troværdigt mønster. En anden måling af arbejdsløsheden i urbane områder viste senest en arbejdsløshed på 5,3 pct., men bevæger sig også i et smalt interval.

I december suspenderede Beijing også et regionalt fremstillingsindeks i Guangdong-provinsen, fordi den lokale regering ikke havde tilladelse til at beregne det. I månedsvis forinden var indekset dog langt mere negativt end de officielle tal.

/ritzau/FINANS