Kandidaten til EU's topjob i sin første store tale: Vil have klimaneutralitet i 2050 og 50 pct kvinder i EU-Kommissionen

384602_16_9_large_264.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
16. jul 2019 KL.11:31

null

Klimaneutralitet i 2050, 50 pct. kvinder i EU-Kommissionen og fuldendelse af EU's indre kapitalmarked.

Det var bare tre af de mange forslag og ambitioner, som tyske Ursula von der Leyen fremlagde i sin tale foran Europa-Parlamentet, der senere i dag skal stemme om, om den 60-årige tyske forsvarsminister skal være den næste formand for EU-Kommissionen.

I sin første tale om sine visioner for Europa havde Ursula von der Leyen især fokus på klimaudfordringerne, og hun lovede bl.a. at komme med et udkast til en klimaaftale, før hun har siddet i sit nye job i 100 dage.
"Vores mest presserende udfordring er at holde vores planet sund. Jeg vil have, at Europa skal være det første klimaneutrale kontinent i 2050," sagde von der Leyen og understregede, at det skal vedtages i en bindende klimalov, og at de nuværende udledningsmål for 2030 slet ikke er nok, hvis man skal nå den meget ambitiøse plan for 2050.

"For at det kan ske, må vi tage dristige skridt sammen. At reducere vores udledning med 40 pct. i 2030 er ikke nok. Vi skal gå videre, vi skal stræbe efter mere, 50 pct. hvis ikke endda 55 pct.," sagde von der Leyen.

Mere ambitiøse mål vil kræve sine ofre i nogle regioner i især Østeuropa, hvor job og regioner i høj grad er afhængige af arbejdspladser i gamle og høj-udledende industrier.

Derfor foreslår von der Leyen, at EU's strukturfondsmidler i højere grad skal gå til regioner, der får behov for at omstille sorte industrier til grønne. Desuden slog hun fast, at der bliver behov for betragtelige investeringer for at nå målene.

"Offentlige penge er ikke nok. Jeg vil foreslå en “Sustainable Europe”-investeringsplan, og gøre dele af Den Europæiske Investeringsbank til en klimabank. Det vil frigøre 1000 milliarder euro til investeringer i det kommende årti," sagde hun.

Ligestilling i fokus

For præcis to uger siden blev Ursula von der Leyen nomineret af EU's stats- og regeringschefer til posten som ny formand for EU-Kommissionen. Hvis hun i aften samler opbakning fra mindst 374 medlemmer i Parlamentet, bliver hun den første kvindelige formand for Kommissionen nogensinde. Og hun understregede flere gange vigtigheden af, at EU bliver mere lige for mænd og kvinder.

"Vi ønsker vores retmæssige andel," lød det bl.a.

Hun foreslog en række tiltag for at sikre mere ligestilling, og hun slog fast, at den kommende Kommission skal have 50 pct. kvindelige kommissærer.

"Og jeg vil ikke tøve med at bede om nye navne, hvis medlemslandene ikke foreslår nok kvinder," sagde von der Leyen.

Kapitalmarkedsunionen skal afsluttes

Hos nogle af de politiske grupper i Europa-Parlamentet er von der Leyens kandidatur særdeles upopulært, fordi forsvarsministeren i Tyskland ikke var en del af spidskandidatprocessen, hvor Parlamentets politiske grupper hver vælger en spidskandidat, og kandidaten fra den gruppe der bliver størst ved europaparlamentsvalget har førsteret.

Processen er ikke populær blandt flere stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd, og da spidskandidaterne ikke kunne samle et flertal hverken i Parlamentet eller i Rådet, valgte stats- og regeringscheferne at udpege von der Leyen.

Derfor var tirsdagens tale første gang, at den måske kommende kommissionsformand fremlagde sine visioner for Europa.

Undervejs slog hun fast, at hun ønsker at styrke adgangen til kapital for Europas små og mellemstore virksomheder, som hun kalder "rygraden i vores økonomi", der skaber arbejdspladser og innovation

"Men de kan kun alle de her ting, hvis de har adgang til kapital alle steder i dette enorme indre marked. Lad os fjerne alle barriererne. Lad os åbne døren og endelig afslutte kapitalmarkedsunionen. Vores små og mellemstore virksomheder fortjener det," sagde hun.

Parlamentets afstemning er skemalagt til tirsdag aften kl. 18.00.