Jyske Bank: Alle knaster er stadig på forhandlingsbordet – de næste to delaftaler bliver meget vanskeligere

390886_16_9_large_913.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
08. nov 2019 KL. 9:14

Efter mere end et år med handelskrig mellem verdens to største økonomier – USA og Kina – var der for alvor optimisme torsdag med meldingen fra Beijing om, at begge parter vil tilbagerulle de eksisterende satser for straftold, hvis de når frem til en fase ét-aftale.

Det er endnu ikke blevet officielt bekræftet fra USA, hvilket har skabt usikkerhed på de asiatiske aktiemarkeder, omend Det Hvide Hus’ pressechef Stephanie Grisham torsdag sagde til Fox News, at USA er ”meget, meget optimistiske omkring, at en aftale snart falder på plads”.

”Meldingerne fra forhandlingerne tyder på, at man er relativt tæt på den første delaftale. Men vi har været tæt på aftaler to gange for blot at se dem fordampe, så det er fortsat usikkert, om de kommer til at lande en aftale,” skriver Tommy Steg, senioranalytiker i Jyske Bank, i en kommentar fredag morgen.

Selvom USA og Kina skulle blive om en delaftale, er det for tidligt at ånde lettet op, understreger han.

For de to stridende parter skal stadig blive enige om to yderligere delaftaler, og det kan blive svært, lyder vurderingen.

”De næste to delaftaler bliver til gengæld betydeligt vanskeligere, fordi alle de store knaster ligger tilbage på forhandlingsbordet efter parterne har lagt alle de nemme punkter ned i den første delaftale,” skriver Tommy Steg i kommentaren.

Senioranalytikeren fremhæver fire store knaster.

1. Trumps krav om, at Kina stopper sin massive statsstøtte, cyberspionage og tvungen teknologioverførsel.

2. Trump kræver, at Kina giver adgang til de kinesiske markeder, der stadig er lukket land for udenlandske virksomheder.

3. USA har et ønske om, at Kina begrænser investeringerne i regeringsplanen Made in China 2025, der skal gøre Kina globalt førende i en række højteknologiske sektorer, og den nye Silkevej, hvor Kina investerer massivt i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur for at genoprette Silkevejen mellem Kina og Europa.

4. USA vil have mulighed for at kontrollere, om Kina overholder aftalerne og kunne pålægge sanktioner ved overtrædelse.

”Disse krav har Kina hidtil blankt afvist, og vi vurderer derfor, at forhandlingerne om de næste delaftaler vil være svære og tage lang tid. Det giver både usikkerhed og uro om handelsforhandlingerne. Vi venter først, at endnu en delaftale tidligst vil lande i det sene forår/sommeren 2020,” skriver Tommy Steg.