Japans økonomiminister frygter corona-virus: Risikerer at ramme japansk eksport

394992_16_9_large_996.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
28. jan 2020 KL.10:35

Japans økonomiminister advarer nu om, at coronavirus kan ramme de japanske virksomheder og i særdeleshed den japanske fabriksproduktion.

Det skriver CNBC.

De seneste dage er dødstallet steget markant og er nu oppe over 100, ligesom antallet af smittede også er kravlet i vejret, og ifølge Kinas nationale sundhedskommission ligger over 4000.

”Hvis det tager længere tid, før situationen aftager, er vi bekymrede for, at det kan ramme japansk eksport og virksomhedernes overskud pga. indvirkningen på kinesisk forbrug og produktion,” lyder det tirsdag japansk tid fra økonomiminister Yasutoshi Nishimura på et pressemøde.

Kina er Japans næststørste eksportmarked og kineserne udgør op mod 30 pct. af alle turister, der besøger Japan og næsten 40 pct. af det samlede beløb, udenlandske turister brugte sidste år, viser en industriundersøgelse, ifølge CNBC.

Har spredt sig fra Kina 

Hideo Kumano, cheføkonom hos Dai-ichi Life Research Institute, vurderer, at faldet i antallet af turister fra Kina kan ramme Japans bnp-vækst med op til 0,2 pct.

Ifølge ham er den største bekymring risikoen for, at den negative effekt fortsætter og rammer økonomien under de olympiske lege i Tokyo til sommer, hvor det forventes, at et stort antal kinesere vil besøge Japan.

Udbruddet af den nye virus blev første gang opdaget 31. december sidste år i millionbyen Wuhan i det centrale Kina. Siden da har virussen spredt sig til andre dele af Kina ligesom der også er fundet tilfælde i bl.a. Japan, Sydkorea, Vietnam, Saudi-Arabien, Canada, USA og senest også Frankrig og Tyskland.

Der har især været bekymring for, at sygdommen, der smitter mellem mennesker, ville sprede sig i forbindelse med det kinesiske nytår, hvor millioner af kinesere forventes at rejse.

De kinesiske myndigheder har forsøgt at inddæmme sygdommen ved bl.a. at lukke ned for transport, som påvirker millioner af kinesere.

Cheføkonom: Thailand, Japan og Vietnam kan blive ramt

Hos analysehuset IHS Markit mener Rajiv Biswas, cheføkonom med speciale i Asien og Stillehavsregionen, at Thailand, Japan og Vietnam er nogle af de økonomier, der vil blive ramt af rejserestriktionerne og faldet i besøg fra kinesiske turister, skriver CNBC

Ifølge cheføkonomen er antallet af kinesiske turister i Thailand vokset fra 2,7 mio. i 2012 til 10,5 mio. i 2019 og kineserne brugte samlet 17 mia. dollar under deres besøg i Thailand i 2019.

I Japan nåede antallet af kinesiske turister 9,6 mio. i 2019, mens kineserne udgør en tredjedel af de internationale besøg til Vietnam.

Mandag trak virusfrygten både danske, europæiske og amerikanske aktier ned ligesom Danske Banks chefanalytiker Allan von Mehren vurderede, at Kinas vækst i første kvartal vil blive hårdt ramt.

"Kineserne vil stoppe op med at gå ud at spise, de vil prøve at rejse mindre og biograferne er lukkede, og så vil de nok også i mindre grad gå ned i det lokale indkøbscenter for at købe ind," sagde Allan von Mehren til Børsen mandag.