Investorer tror på euro-kollaps

Politik
Eksklusivt for kunder
26. jan 2011 KL.14:06
Sortsynet er udbredt. Et flertal af verdens investorer forudser, at mindst ét euro-medlem vil forlade valutasamarbejdet inden for fem år. Grækenland og Irland går fallit, mener de.

Det er resultatet af en rundspørge, nyhedsbureauet Bloomberg har lavet blandt 1000 investorer og andre aktører på finansmarkederne.

59 pct. mener, at ét eller flere af de 17 euro-lande vil trække sig ud af valutaen inden 2016 – 11 pct. mener, at det vil ske allerede inden for 12 måneder.

Dermed vokser presset på de økonomiske og politiske ledere, der i øjeblikket mødes i Davos. For når en gigantisk redningsfond stiftet af EU og IMF på 750 mio. euro ikke er nok til at berolige markedet, hvad er så?

"Problemerne i Europa er blevet identificeret, men der er ikke sat mere end et plaster på såret. Flere euro-medlemmer har ikke fulgt den rette vej, og har gravet dem selv en stor grav," siger en af deltagerne i undersøgelsen, Ted Jarvis, direktør hos Indiana Trust Company, til Bloomberg.

Sammenbrud banker på

Jean-Claude Trichet, der er chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), afviser, at det vil gå så vidt, at et euro-medlem forlader samarbejdet.

Det er en "absurd hypotese", siger han ifølge Bloomberg.

Det ændrer ikke ved, at halvdelen af de adspurgte venter et decideret sammenbrud af euro-zonen. 45 pct. mener, at det vil ske – men ikke inden for de næste fem år - mens 48 pct. mener, at det aldrig vil komme så vidt.

Samtidig er der er en udbredt opfattelse af, at både Irland og Grækenland er på vej mod statsbankerot. Respondenterne er delt i forhold til, om Portugal også vil gå fallit.

"Folk glemmer, at redningerne af de gældsramte lande er finansieret med ny gæld. Man kan ikke løse et gældsproblem med ny gæld. Det køber dig tid, men skader dig på langt eller mellemlangt sigt," siger Kevin Baldauf, porteføljemanager hos Wafra Investment.

Renter stiger

Presset på de svage eurolande er taget til på finansmarkederne. Renterne stiger ikke mindst på randlandenes statsobligationer.

Renten på 10-årig portugisisk statsgæld er omkring 6,7 pct., mens den græske er over 11 pct. og den irske over 8,6 pct.

Euroen stiger i dag til det højeste niveau i to måneder, og bliver handlet i kurs 1,3690 over for dollaren.

Både den franske præsident Nicolas Sarkozy og tyske Angela Merkel holder tale i løbet af mødet i Davos. Jean-Claude Trichet deltager i en paneldebat om euroen i morgen.