Hvilken betydning kan rigsretssagen mod Donald Trump få på markederne? "Selv hvis han dømmes, så er jeg ikke sikker på, at markederne vil reagere negativt"

394581_16_9_large_631.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. jan 2020 KL.16:30
Det kan ikke tælles på en hånd, hvor mange gange den amerikanske præsident Donald Trump har været hovedperson og årsag til udsving på de finansielle markeder. Men når rigsretssagen mod ham starter i dag tirsdag, er der ikke udsigt til, at økonomer og analytikere vil holde et ekstra vågent øje med udfaldet.  

Det mener i hvert fald Danske Banks senioranalytiker Mikal Milhøj. 

"Jeg er i den lejr, som tror, at det ikke vil have den store markedspåvirkning," siger han og fortsætter: 

"Uanset udfaldet af rigsretssagen er der ikke udsigt til, at det vil påvirke den økonomiske politik. Derfor skal markedseffekten i min optik være lille."  

Rigsretssag kan blive kort 

I et referat af det forsvar, som Donald Trumps advokater ventes at fremlægge, fremgår det, at de indstiller til at affeje anklagerne mod præsidenten og beder senatorerne om at afvise sagen. 

"Min vurdering er, at det ikke betyder noget særligt for markederne," siger chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm.  

Rigsretssagen kan sågar blive en kort fornøjelse, som er overstået, inden vi har set os om, mener han. 

"Der er meget stor sandsynlighed for, at det republikanske flertal i senatet lader Trump slippe nemt igennem sagen," siger Frederik Engholm videre. 

Demokraternes påstand er, at Trump misbrugte sit embede, da han i juli sidste år angiveligt forsøgte at presse Ukraines præsident til at grave snavs frem om den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden. 

"Bliver Trump fjernet, er det Mike Pence (vicepræsident, red.), som bliver præsident i stedet, og jeg har svært ved at forestille mig, at han vil føre en politik, som er meget anderledes end den politik, som Trump har ført," siger Mikael Milhøj. 

Markedet slipper for Trumps "utilregnelige" adfærd 

Forlader Donald Trump Det Hvide Hus, er det slet ikke sikkert, at det vil sende markederne ned, mener Frederik Engholm. 

"Selv hvis han dømmes, så er jeg ikke sikker på, at markederne vil reagere negativt, da man så også ville slippe for den impulsive og utilregnelige adfærd, som Trump personificerer – og som markeder hader. En nikedukke som Mike Pence ville være en ufarlig erstatning," siger Nykredits chefstrateg.

Donald Trump har selv kaldt rigsretssagen for en "heksejagt". Han er blot den tredje af USA's i alt 45 præsidenter, der risikerer at blive afsat ved en rigsretssag. 

"Selvfølgelig er det en uvant situation, hvis en præsident bliver fjernet. Det har vi ikke prøvet siden Nixon, der valgte at trække sig," siger Mikael Milhøj, der ikke tror, at Donald Trump bliver dømt. 

Iran og handelskrig er vigtigere end rigsretssag 

Ifølge Dansk Bank-analytikeren er der mange andre ting, som er langt vigtigere end rigsretssagen, hvis man vil forstå forhold mellem Donald Trump og markederne. 

Det bliver bl.a. interessant at følge, om Donald Trump kan lande en fase 2-aftale med Kina, mener han.

Samtidig er det også værd at følge med i, om Donald Trump vender toldkanonerne mod Europa og starter en ny handelskrig, forklarer han.

Selvom Iran-konflikten lader til at være "gået lidt i sig selv", kan det også vise sig at blive udslagsgivende på markederne i år, mener Mikael Milhøj.