Hver femte tror de får ret til tidlig pension med S-forslag

379289_16_9_large_807.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. apr 2019 KL.16:59
Det er da nok mig.

Sådan har hver femte dansker tilsyneladende tænkt, når de har hørt om Socialdemokratiets forslag om, at visse grupper af borgere skal have lov at gå tidligere på folkepension.

I en måling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen, svarer 20 pct. af de 1078 adspurgte, at de forventer at være omfattet af forslaget.

Men det skal de nok ikke alle sammen regne med at blive, lyder vurderingen fra Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Professor: Stor forskel

Socialdemokratiet vil nemlig som udgangspunkt bruge tre mia. kr. på forslaget. Og så derudfra finde ud af, hvordan forslaget nærmere bestemt skal skrues sammen.

“Inden for den beløbsramme kan man ikke komme så højt op,” fastslår Torben M. Andersen.

“Hvis man lægger tal fra Finansministeriet til grund, så er det omkring 3000 fuldtidspersoner om året, der vil kunne være på ordningen. Det er jo noget under de 20 procent. Så der er en stor forskel.“

S vil indføre en ret til at trække sig tilbage tre år tidligere end den til enhver tid gældende folkepensionsalder. Men hvor mange år man skal have arbejdet, eller om forslaget kun skal gælde bestemte faggrupper, har partiet ikke lagt sig fast på.

Angreb fra Løkke

Det fik søndag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at angribe S-formand Mette Frederiksen i en direkte tv-debat på DR1.

“Der er risiko for det største bluff i dansk politik i flere generationer. Alle sidder derhjemme og tænker: Det er mig, hun taler om. Jeg får ret til at holde op tre år før,“ lød det fra statsministeren.

S anfører selv, at omkring 6000 personer vil kunne gå tidligere på pension for tre mia. kr. Det svarer til lidt mere end hver ottende i en årgang.

Torben M. Andersen forklarer, at talforskellene afhænger af, om man ser på fuldtidspersoner eller også medregner, at nogle er på deltid. Men ifølge professoren er det svært at sige med sikkerhed, hvor mange forslaget omfatter.

"Det er svært at svare på. For modellen er jo ikke konkretiseret ud."

S vil drøfte præcis model med arbejdsmarkedets parter

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammnen, mener, at partiet har lagt sit forslag åbent frem.

“I modsætning til Lars Løkke lægger vi åbent frem, at vi vil afsætte tre mia. kr. til at hjælpe dem, der har været længst muligt på arbejdsmarkedet og er nedslidte, med en rettighed til at kunne gå tidligere på pension. Hvordan den model præcis skal laves, vil vi gerne have mulighed for at drøfte med arbejdsmarkedets parter,” siger Wammen.

Skylder I ikke danskerne en forklaring på, hvor mange jeres forslag konkret vil dække?

“Vi har meget åbent sagt, at vi som udgangspunkt vil afsætte tre mia. kr. og sammen med arbejdsmarkedets parter se, hvordan vi bedst kan hjælpe folk, for de penge. Det vil vi sætte os sammen og gøre efter valget, hvis ellers vælgerne betror os regeringsansvaret,“ siger Wammen.

Risikabel strategi for S

Rune Stubager, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, vurderer, at 20 procent er en ret høj andel af vælgerbefolkningen. Mange er end ikke nået til at overveje at trække sig tilbage, pointerer han. Desuden har nogle af svarpersonerne allerede trukket sig tilbage.

"I det lys er 20 procent faktisk pænt højt," siger han.

Ifølge professoren er det en risikabel strategi for Socialdemokratiet at lade pensionsforslaget være så åbent for fortolkning.

"De kommer til at skabe nogle forventninger, som de måske kommer til at skuffe," siger Rune Stubager.