Historisk nej til euro fra erhvervstop

Politik
Eksklusivt for kunder
03. jan 2012 KL. 6:27
For første gang er et flertal af topchefer imod at indføre euroen i Danmark. Trods skreddet i synet på euroen mener et klart flertal af topcheferne, at Danmark skal videreføre knap 30 års fastkurspolitik.

Landets topchefer vender for første gang nogensinde ryggen til euroen og ville sige nej til at indføre den fælles mønt i Danmark, hvis der var folkeafstemning i morgen. Det viser en ny konjunkturmåling foretaget af Greens Analyseinstitut for Børsen, som 760 topchefer i dansk erhvervsliv har deltaget i.

Ifølge undersøgelsen vil 55 pct. af landets topchefer i dag stemme imod at indføre euroen, mens kun 45 pct. vil stemme for at afskaffe kronen. Gældskrisen får skylden for skredet i erhvervslivet syn på euroen.

Intet hastværk

“Jeg var en af dem, som var meget positiv og syntes, det var ærgerligt, at vi ikke kom med i euroen. Men med den nuværende udvikling ser jeg bestemt ikke noget hastværk med, at Danmark bliver en del af euroen,” siger Allan Jørgensen, koncerndirektør i entreprenørvirksomheden Kemp & Lauritzen med 1248 ansatte og en omsætning på 1,1 mia. kr. (2010).

Dermed er der nu både et flertal i befolkningen og i erhvervslivet mod dansk deltagelse i euroen.

Ifølge den seneste måling af holdningen til euroen i hele befolkningen fra Greens er tre ud af fire danskere imod euroen. I januar sidste år var hver anden dansker imod.

Manglende disciplin

“Jeg er overrasket over den manglende økonomiske disciplin, som jeg har set udfoldet i enkelte dele af eurozonen. Jeg vil for nærværende sige, at jeg ikke økonomisk kan se noget behov for, at man tager yderligere beslutninger om en euroafstemning. Situationen er ganske god, som den er, og jeg synes Nationalbanken håndterer fastkurspolitikken godt,” siger Jeppe Christiansen, adm. direktør i Maj Invest (tidl. LD Invest).

Det er kun en måned siden, at en undersøgelse foretaget af Berlingske blandt godt 200 topchefer viste, at 50 pct. af erhvervslivets topchefer er for dansk deltagelse i euroen, og 41 pct. imod dansk deltagelse. Greens-målingen blandt 760 topchefer tegner derimod et billede af et klart flertal mod at indføre euroen. Til gengæld mener otte ud af ti, at Danmark skal fastholde fastkurspolitikken.

“Lige nu er det nok smart at vente og se. Generelt tror jeg på, at euroen kommer på benene, og når der er styr på den europæiske monetærære politik, så tror jeg, at det er rigtigt for Danmark at tilslutte sig på et tidspunkt,” siger Jens Moberg, næstformand i Grundfos Holding og adm. direktør i Alectia. Et synspunkt, som også høres fra andre topchefer.

“I morgen ville jeg stemme nej. Om tre måneder kunne det være et ja, hvis der var strammet op og nogle af de problematiske lande blev presset, så vi ikke er til grin for vores egne penge,” siger Kristian Durhuus, driftsdirektør i Københavns Lufthavne.

Nationalromantik

“På den ene side har jeg ikke lyst til, at Danmark skal være i samme båd som de sydeuropæiske bananrepublikker. På den anden side er der ingen vej udenom på langt sigt, fordi vores skæbne er bundet op på den. Det er en nationalromantisk pseudotanke, at vi ikke er med i euroen, for det er vi alligevel rent realøkonomisk,” siger Durhuus.

En anden af erhvervslivets topfolk, Kurt K. Larsen, bestyrelsesformand i DSV og Saxo Bank, erkender, at hans skepsis over for euroen vokser dag for dag,

“Skulle jeg stemme, så tror jeg, at jeg røg på ja-siden, men det seneste halve år har øget usikkerheden. Det er ikke blevet bedre, men jeg ville nok alligevel svinge til euroens side. Der skal ikke ret meget mere Grækenland til, før jeg ikke vil,” siger Kurt Larsen, mens adm. direktør i Flügger, Søren P. Olsen, fortsat helhjertet bakker op om medlemskab af euroen.