Helle Ib: To ting bliver særligt svære for Løkke

369925_16_9_large_135.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
02. okt 2018 KL.13:25

Statsministeren varslede i sin åbningstale til Folketinget flere initiativer, som vil tiltrække sig politisk opmærksomhed i nær fremtid. Særligt udspillet til tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, der præsenteres onsdag, og det store klimaudspil, hvis elementer offentliggøres i næste uge, vil indikere, om Lars Løkke Rasmussens trekløverregering og oppositionen er ved at sande til i valgkampsstemning her i den sidste politiske sæson før folketingsvalget.

Åbning for mere udenlandsk arbejdskraft har længe været en varm kartoffel. Løkke er oppe imod en front med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i spidsen, der har afvist at ændre den såkaldte beløbsordning, så virksomheder får lettere ved at hyre udlændinge fra lande uden for EU til lønninger lavere end 418.000 kr. årligt.

To spor
I regeringen har man længe overvejet to spor: At spille meget ambitiøst ud trods risikoen for nederlag. For i det mindste - i takt med at flaskehalsproblemerne rykker tættere på – at kunne minde vælgerne om, hvilke partier, der trækker i bremsen. Samtidig har VLAK allieret sig med arbejdsmarkedets parter, som dog på lønmodtagerside i det store hele er enig i Socialdemokratiets afvisning af at sænke lønniveauet.

Alligevel er håbet i regeringen, at de dele af fagbevægelsen, der har spottet begyndende problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, vil bakke forbedringer op. Bl.a. derfor har regeringen satset på, at møderne i Disruptionrådet, hvor parterne deltager, har kunnet gøde jorden lidt.

Lars Løkke Rasmussen understregede dog efter sin åbningstale, at VLAK ikke spiller ud med en generel sænkelse af beløbsordningen, da det vil være “at løbe panden mod en mur,” som han udtrykte det.
Det er ikke umuligt at skaffe politisk opbakning til at justere reglerne, så krav om lønkonto og andre administrative elementer ikke virker unødigt hæmmende.

Det er de større skridt, som regeringen kan få uhyre svært ved at skaffe opbakning til – selv om statsministeren i åbningstalen som på DI-topmødet for nyligt understregede, at mennesker, der kommer hertil på beløbsordningen bidrager godt til fælleskassen. Godt halvanden mia. kr. i alt, fremhævede Løkke.

Udspillet til tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, der præsenteres onsdag, vil blive kombineret med en forstærket indsats imod social dumping. Netop for at hindre venstrefløjen og DF i at tegne et billede af, at udlændinge presser løn og arbejdsvilkår på danske arbejdspladser.

Samtidig varslede Løkke i åbningstalen, at regeringen vil forsøge sig med en model, hvor udlændinge fra lande som USA, Canada, Singapore og Japan, som Danmark i forvejen har “stærke økonomiske bånd til”, får lettere adgang til at arbejde i Danmark.

Løkke ved godt, at det er lettere at overbevise DF om, at en kemiingeniør fra Canada og ikke Somalia bør have smidigere adgang til at påtage sig et job i Danmark.

Når arbejdskraftudspillet er særdeles vigtigt for VLAK, skyldes det ikke blot, at regeringen gang på gang har argumenteret med faren for, at Danmark ikke får det optimale ud af opsvinget. En række andre initiativer, som kunne generere øget arbejdsudbud som eksempelvis større skattelettelser, har regeringen som bekendt måttet opgive.

Elbil-mål i den ambitiøse ende

Det andet tema, som kommer til at fylde i nær fremtid, er klima- og luftudspillet. Først når udspillet fremlægges i næste uge, vil det stå klart, hvilke midler, VLAK agter at anvende for at nå målet om, at benzin- og dieselbiler skal udfases fra 2030. Pejlemærket om en mio. el-, hybrid eller andre grønne biler i 2030 ligger i den ambitiøse ende i forhold til meldingerne fra andre partier.

Men det bliver vejene dertil, trækket på råderummet – og ikke mindst spørgsmålet om Socialdemokratiets, Alternativets og resten af oppositionens behov for at skabe kant til VLAK i et valgår, der får indflydelse på, om VLAK kan gentage forsommerens succes. I juni blev der indgået en historisk bred aftale om energiområdet med bl.a. havvindmøller og sænkelse af elafgift.