Helle Ib: Mette Frederiksen kommer til at vælge åbent mellem Morten Østergaard og Kristian Thulesen Dahl

null

364304_16_9_large_426.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
14. jun 2018 KL.20:51
Med Morten Østergaards melding i folkemødetalen på Bornholm intensiveres dramaet om regeringsdannelse efter næste valg.

De Radikales leder forsikrede, at han ikke bringer Mette Frederiksen til magten, hvis hun vil basere en mulig ny S-regering på Dansk Folkepartis mandater.

”Jeg garanterer, at vi efter næste valg kun støtter en regering, der gør sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik”, sagde Morten Østergaard.

I praksis betyder meldingen, at der bliver sat hårdt mod hårdt efter næste valg, hvis der er rødt flertal.
Mette Frederiksen kan ikke blive statsminister på De Radikales mandater, hvis hun vil basere sin regering på, at udlændingepolitikken og andre politikområder skal føres med Dansk Folkeparti.

Den socialdemokratiske leder vil dermed stå i valget mellem Morten Østergaard og De Radikales krav om indflydelse på bl.a. udlændingepolitikken på den ene side – og Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti som mulig erstatning på den anden side.

Vælger Mette Frederiksen Morten Østergaard, risikerer hun at skulle løbe fra løfterne om en hård udlændingepolitik, der baserer sig på et bredt flertal i Folketinget. I betragtning af de forsikringer, S-formanden er kommet med, vil det udgøre et troværdighedstab af ubehagelige dimensioner.

Vælger hun strammerlinjen og Kristian Thulesen Dahl, forudsætter det, at DF-lederen erklærer sig villig til at udgøre et parlamentarisk grundlag for en S-regering.

Den option har længe været overvejet i DF og forudsætter, at Kristian Thulesen Dahl tager konsekvensen af sin interesse i at holde De Radikale uden for indflydelse især i udlændingepolitikken. Og at DF er parat til at tage det yderligere skridt i retning af selv at blive et kongemagerparti, der kan gå til hver side i politik.
Fedtspilleriet kan med andre ord være slut.

Men Morten Østergaards melding, der kommer i kølvandet på Mette Frederiksens afvisning af at danne regering med De Radikale, sætter derudover Kristian Thulesen Dahl i en gunstig situation. Han kan tage sig dyrt betalt politisk, hvis Mette Frederiksen vil være statsminister uden at kunne tælle De Radikales mandater med.

Hvordan DF vil stille sig i tilfælde af flertal til rød blok efter valget, kommer efter alt at dømme bl.a. til at afhænge af, hvorvidt der er et S-DF-SF-flertal, der på nøgleområder kan operere uden om andre partier.
Foreløbig fastholder DF ambitionen om at gå i regering med Venstre og smide LA ud, hvis det blå flertal er intakt efter valget.

Også Morten Østergaards forgænger, Margrethe Vestager, har i tidligere valgkampe slået fast, De Radikale ville arbejde for en regering, der er uafhængig af Dansk Folkeparti.

Det nye er, at Socialdemokratiet måske får DF’s hjælp til at være ligeglad med kravet.