Helle Ib: Kristian Jensen under pres for at vælte Løkke

284071_16_9_large_444.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
02. jun 2014 KL.13:11
ANALYSE - Magtopgøret i Venstre antog søndag nye dimensioner, da en lang stribe kommuneforeninger trak deres støtte til Lars Løkke Rasmussen. Samtidig er næstformand Kristian Jensen, der har holdt lav profil i de seneste dage, under stærkt pres for direkte at udfordre Løkke. Venstre i Viborg, der vil af med Lars Løkke Rasmussen, har nemlig sendt et forslag til partiorganisationen forud for hovedbestyrelsesmødet tirsdag. Forslaget vil - såfremt en tredjedel stemmer for – udløse et nyt ekstraordinært landsmøde om formandsposten i Venstre, og formelt bringe Kristian Jensen i spil. 

Ifølge Børsens oplysninger er fornemmelsen blandt nogle af Lars Løkke Rasmussens kritikere, at Løkkes nærmeste har forsøgt at overtale formanden til selv at give op – under indtrykket af, hvor vanskelig opgaven tegner, hvis Løkke bliver på posten.

Venstre-formanden skulle dog søndag fortsat være mere indstillet på at blive og kæmpe videre, men de kommende døgn vil vise, hvor mange nye kommuneforeninger, der åbent melder ud, hvordan de stiller sig.

Udfordringerne for Venstre i en kommende valgkamp er under alle omstændigheder store – uanset forløbet af tirsdagens møde. Men opgaven vil selvsagt være maksimalt krævende og noget bizar med Løkke i spidsen i de kommuner, som åbent har undsagt formanden og statsministerkandidaten. Det er særligt jyske kommuner, som hen over weekenden har trukket opbakningen til Løkke.

Agter Lars Løkke Rasmussen alligevel at kæmpe for sin post på hovedbestyrelsesmødet på tirsdag kan det dermed udløse en højst usædvanlig krig om magten – når Kristian Jensen som forventet vil melde sig som kandidat og eventuelt andre kandidater.

Det siger sig selv, at næstformanden hellere ville stige til tops i partiet som følge af et naturligt generationsskifte – og ikke på baggrund af et eskalerende magtopgør, som Kristian Jensen nu imidlertid kan presses til at tage. Det er ikke sikkert, at næstformandens chancer for at rykke op er de samme om nogle år.

I den ophedede proces internt i Venstre har nogle af Løkkes forsvarere dog også luftet tanken om et ekstraordinært landsmøde for at afklare formandsposten – alene som udtryk for, at de ikke vil finde sig i, at Løkke uden kamp skal lade sig presse væk fra ledelsen af dét, der fortsat tegner til at udgøre et mindretal i hovedbestyrelsen.