Helle Ib: Det her kan redde Lars Løkke - Kristian Jensen har groft sagt tre muligheder nu

386609_16_9_large_982.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
25. aug 2019 KL.21:18

Lars Løkke Rasmussens manøvre med at bede hovedbestyrelsen fremrykke Venstres landsmøde er logisk nok et skridt for at sikre afklaring og ro om ledelsen. Venstre er ”ukampdygtigt”, så længe der er tvivl om ledelsen og den politiske linje, for nu at bruge Venstres formands eget begreb.

Men skridtet er også et forsøg på at fastholde magten i partiet på et tidspunkt, hvor utilfredsheden nok er tiltagende, men hvor det fortsat er helt uklart, om de frustrerede vil være i stand til at stille med en kandidat, der kan og vil udfordre Lars Løkke Rasmussen.

Det kan med andre ord muligvis blive Løkkes egen redning, at han nu forkorter processen og selv tydeligt slår fast, at han agter at blive som formand.

En række Venstre-profiler tilkendegav hurtigt søndag aften på de sociale medier, at de bakker Løkkes lederskab op. Det gælder bl.a. Jan E. Jørgensen, Sophie Løhde og Lars Chr. Lilleholt.

Partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse skal mødes i slutningen af den kommende uge og tage stilling til fremrykning af landsmødet, der oprindeligt var sat til midten af november.

Ifølge Løkke bør det afholdes før Folketingets officielle åbning 1. oktober, hvor den politiske sæson for alvor går i gang.

Over de seneste uger har en række medlemmer i Venstres bagland talt for, at det kan blive nødvendigt at gøre rent bord og skifte hele ledelsen ud.

Men den kandidat, som oftest fremhæves at kunne samle, nemlig politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, skal man ikke regne med vil stille op i kamp mod Løkke og indlede et muligt formandskab med blod på hænderne. Indtil nu har Ellemann kun udtrykt støtte til ledelsen.

Men hvad så med Kristian Jensen, hvis post som næstformand også vil blive testet?

Han har groft sagt tre muligheder nu:

At varsle at han går efter genvalg på posten som næstformand – uanset, om der måtte komme modkandidater eller ej på landsmødet.

At trække sig som følge af den interne ballade og de forringede udsigter til selv at blive formand en dag, hvis Løkke opnår at blive siddende.

Endelig kan Kristian Jensen tage chancen og satse på, at baglandets ønske om at komme af med den øverste ledelse er så udtalt, at han kan vælge at udfordre Løkke åbent og selv gå efter formandsposten.