Grækenlands korruption svarer til 8 pct. af BNP

Politik
Eksklusivt for kunder
16. apr 2010 KL.13:26
Grækenland er eurozonens mest korrupte land, og det koster årligt grækerne, hvad der svarer til 8 pct. af BNP, eller mere end 20 mia. euro. Det skriver Wall Street Journal.

Tallene stammer fra en rapport, der er under udarbejdning af Brookings Institution i Washington og er en undersøgelse af korruptionen i 40 lande.

"Hvis Grækenland havde en bedre kontrol med landets korruption, altså ikke på et niveau, der svarer til Sveriges, men blot på et niveau der svarer til Spaniens, så ville landet kunne nøjes med at have et budgetunderskud på 4 pct. af BNP," siger Daniel Kauffmann, der er forfatter af Brookings-studiet.

Budgetunderskuddet er for tiden på hele 12,9 pct. af BNP.

To centrale begreber går igen på græsk slang og er nøglen til at opnå tilladelser til både import og eksport samt byggerier. Det er 'fakelaki', der betyder små konvolutter, og 'rousfeti', der betyder dyre politiske tjenester.

Korruptionen stopper ikke i det politiske og administrative system. Hvis du mangler en hjerteoperation, kan du risikere at skulle betale fem gange så meget for en bypass-operation som i Tyskland på grund af returkommission.

De dyre operationer i Grækenland er for en del grækere uden for deres økonomiske rækkevidde.

Den græske premiereminister, George Papandreou, har kaldt systematisk korruption for grundproblemet i Grækenland. Da han indtog embedet sidste år, sværgede han at forandre den mentalitet, der ser republikken som et plyndringsobjekt.

Grækerne plyndres dog ikke af embedsmænd og politikere, uden at der plyndres tilbage, og de korrupte embedsmænd bruges også til at slippe for at betale den fulde skat.

Der spilles efter 4-4-2 systemet, når der skal betales skat. Det vil sige hver gang, der skyldes 10 euro i skat, så får embedsmanden 4 euro, og skattebetaleren beholder 4 euro, og så får staten blot 2 euro. Denne ratio opererer mange græske skatteembedsmænd efter, siger en højtstående embedsmand i Grækenland.

Ifølge Papandreou, så spørger grækerne sig selv:

"Hvis politikerne er korrupte, hvorfor skal jeg så betale penge? Jeg ved ikke, hvor mine penge ender?"

Noget tyder på, at grækerne holder godt fast i deres penge. I Grækenland er der kun 15.000 personer, der oplyser en indkomst over 100.000 euro til skattevæsenet.

Nyhedsbureauet Direkt