Fusionssnak mellem DI og Dansk Byggeri har stået på siden efteråret – DI-formand åben for flere fusioner

395892_16_9_large_153.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
11. feb 2020 KL.14:45

DI-formand Lars-Peter Søbye kan ikke skjule sin begejstring over, at pressen ikke har fået nys om fusionsplanerne mellem DI og Dansk Byggeri, før det blev meldt ud i en pressemeddelelse tirsdag formiddag.

“Jeg synes, at du skal rose os for, hvor gode vi har været til at holde det hemmeligt, når det har været igennem vores forretningsudvalg og hele vores hovedbestyrelse. Er det ikke okay?,” siger Lars-Peter Søbye, der udover at være formand for DI også er adm. direktør i Cowi.

Men nu er det ude:

Hvis det bliver godkendt af de to organisationers medlemmer på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Dansk Byggeri og en ekstraordinær generalforsamling i DI, vil Dansk Byggeri fremover være et såkaldt branchefælleskab i DI, medarbejderne flytter ind på Rådhuspladsen, hvor den nuværende DI-topchef Lars Sandahl Sørensen fortsat vil sidde for bordenden.

“Det er Dansk Industri, der kører videre, hvor Dansk Byggeri fusioneres ind som et branchefællesskab,” forklarer Lars-Peter Søbye.

Han siger, at fusionssnakken “har stået på siden efteråret”, og altså efter at Lars Sandahl Sørensen startede som DI-chef i august.

Indgik fusionsplanerne i dine samtaler med Lars Sandahl om, hvorvidt han ville være DI-direktør?

“Nej. Men der indgik i samtalerne med kandidater til at blive ny direktør, hvordan vi kan løfte DI til næste niveau,” siger Lars-Peter Søbye.

Hvis fusionen bliver godkendt og alle medlemsvirksomheder flytter med, vil DI fremover repræsentere 17.000 virksomheder.

Åben for flere fusioner

Er der ikke en risiko for, at I bliver for store, for tunge og for ufokuserede?

“Det er altid en valid måde at se tingene på. Det vil selvfølgelig også føre til, at vi ser på, hvordan strukturen skal være for at håndtere det i DI. For det må under ingen omstændigheder blive det, der kommer til at ske. Derfor skal vi sikre os, at vi har et smidigt set-up, og det er nemt at finde ud af, hvor man får de ydelser og services, man skal have,” siger Lars-Peter Søbye.

Kan du forestille dig flere fusioner?

“Jeg synes som udgangspunkt, at det er vigtigt, at der er flere spillere på et marked. Men selvfølgelig vil det altid være interessant at kigge på, hvordan vi kan blive ved med på at styrke foreningen og den gennemslagskraft og politiske indflydelse, vi kan give vores medlemmer. Så det korte svar er ja, hvis det giver mening. Så er det selvfølgelig også interessant at kigge videre ned af det spor.”

Men der er ikke andet på tegnebrættet?

“Nej.”

Vil ikke udelukke fyringer

DI har i dag 550 medarbejdere, mens Dansk Byggeri har omkring 150 medarbejdere, der altså fremover – med undtagelse af de regionale kontorer – skal samles i Industriens Hus på Rådhuspladsen.

Når man lægger to store organisationer sammen, må der være nogen, der i dag laver nogenlunde det samme i DI og Dansk Byggeri. Kommer fusionen til at betyde fyringer?

“Det er ikke noget, vi gør, fordi vi vil ud og reducere og sige folk op. Det er ikke intentionen. Det er selvfølgelig med det her som med alt muligt andet, at man må kigge på, når man finder den rigtige struktur for en integration, hvad der giver mest mening og hvordan det rigtige set-up er.”

Betyder det, at du kan garantere, at der ikke er nogen medarbejdere, der bliver fyret som følge af fusionen?

“Nej. Det kan jeg ikke. Det er med det her som med alle andre sammenlægninger, at man kigger på, hvordan det bedste setup er fremadrettet. Men det vigtige at sige er, at det ikke har været drivkræften. Nu skal vi til at planlægge integrationen, når det forhåbentligt bliver godkendt i de to sidste instanser. Det er først der, at det her arbejde går i gang,” siger Lars-Peter Søbye.

Hvad får DI ud af det?

Hvorfor er fusionen en god idé for DI?


“Det at få byggeriets parter samlet i en stærk erhvervsorganisation er utrolig vigtigt, når man f.eks. kigger på diskussionen om klima. Det at vi har samlet alle parter et sted gør, at vi kan gå helt anderledes til klimadagsordenen. Byggeriet har en co2-udledning omkring 40 pct., så det at vi både har rådgivere og leverandører, alle byggeriets parter samlet et sted, gør, at vi kan blive mere effektive og flytte os i den rigtige retning. Derfor er det super interessant.”

Dansk Byggeri lægger vægt på, at man kan give medlemmerne en bedre pris, og man får adgang til DIs lobbykompetencer i Bruxelles. Hvad får DIs nuværende medlemmer ud af det?

“Dansk Byggeri har endnu flere elementer af byggeriet samlet, end vi har i DI. Når du samler det hele, så får dem vi har mulighed for at bruge de services, man har i Dansk Byggeri. Det er det ene. Det andet er, at Dansk Byggeri er rigtig stærkt repræsenteret med 8-9 regioner i Danmark. Der har vi mulighed for at blive endnu stærkere regionalt, så DI også i fremtiden bliver en endnu stærkere erhvervsorganisation - også for de små og mellemstore virksomheder. Det tror jeg er enormt vigtigt, også for de medlemmer vi har i dag.”