Flertal i det britiske parlament stemmer for Boris Johnsons brexitaftale - men afviser hans stramme tidsplan

389879_16_9_large_887.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
22. okt 2019 KL.20:16

For første gang i den over tre år lange brexitproces er der et flertal i det britiske parlament for en brexitaftale. 

Theresa May forsøgte tre gange uden succes. Tirsdag aften gjorde Boris Johnson, hvad hun ikke kunne: Han leverede et flertal i det britiske Underhus for sin nye brexitaftale. 

Lovforslaget om brexitaftalen blev sendt videre fra den såkaldte "second reading" eller andenbehandling med stemmerne 329 mod 299. 

Men afstemningen om selve lovforslaget var bare en af to vigtige styrkeprøver, og ved tirsdagens næste afstemning kom Boris Johnson og hans regering igen i mindretal: 

Regeringen krævede, at lovforslaget om brexitaftalen skulle hastebehandles, så briterne kunne forlade EU på næste torsdag 31. oktober. I praksis betyder det, at brexitloven på i alt 110 sider skulle færdigbehandles i Underhuset på bare tre dage. 

Regeringskilder truede tirsdag i flere britiske medier med, at hvis hastebehandlingen ikke blev godkendt, så ville regeringen trække hele lovforslaget tilbage og gå efter at få udskrevet valg. En trussel som Boris Johnson gentog under tirsdagens debat. 

Alligevel besluttede Underhuset med stemmerne 322 mod 308 at afvise regeringens tidsplan. Og dermed er det ikke muligt, at briterne kan nå at forlade EU med en aftale i slutningen af næste uge. 

Kort efter de to afstemninger sagde Boris Johnson, at der for få uger siden stort set ikke var nogen, der troede, at "vi kunne sikre Underhusets støtte til en ny aftale. Vi bør ikke overse betydningen af dette øjeblik." 

Premierministeren sagde dog også, at han er skuffet over, at "parlamentet igen stemmer for forsinkelse". 

Det er nu op til EU at overveje endnu en forlængelse af brexitfristen, sagde Johnson. 

"Indtil vi har nået en beslutning, sætter vi denne lov på pause," erklærede han. 

Premierministeren vendte ikke tilbage til sin trussel om valg, men sagde, at han nu vil tale med EU's ledere og rapportere tilbage til parlamentet. 

"Lad mig sige det klart. Vores politik er, at vi ikke skal udsætte, men at vi skal forlade EU 31. oktober. Det vil jeg sige til EU," sagde Johnson. 

"På den ene eller den anden måde vil vi forlade EU med denne aftale," lovede han. 

Boris Johnson kan forsøge at sikre en kort forlængelse af brexitfristen på nogle få uger, så der bliver mere tid til at lovbehandle brexitaftalen i parlamentet. Eller han kan gå efter en længere forlængelse og håbe, at oppositionen går med til at stemme for et valg. Der kræves enten en mistillidsafstemning eller et flertal på to tredjedele af Underhusets medlemmer for at udløse et valg i utide i Storbritannien. 

I Bruxelles har diplomater de seneste dage sagt til Børsen og andre medier, at man ikke ville begynde at drøfte en forlængelse, før man havde set resultatet af tirsdagens afstemning i det britiske parlament. 

Selvom der formentlig vil være hård retorik fra flere lande, så er det ventet, at der i sidste ende vil være opbakning i EU-kredsen til at forlænge brexitfristen endnu engang.

Forud for de britiske afstemninger tirsdag sagde formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk: 

"Vi bør være klar til alle scenarier, men en ting må stå klart: Som jeg sagde til premierminister Johnson i lørdags, så vil et hårdt brexit aldrig være vores beslutning."

På Twitter skriver den irske premierminister Leo Varadkar tirsdag aften, at det er "velkomment, at Underhuset har stemt med et klart flertal" for lovforslaget om brexit-aftalen.

Han tilføjer, at han nu vil vente på meldinger fra "London og Bruxelles om de næste skridt inklusiv tidsplan for lovforslaget og behovet for en forlængelse."