Flere stempler ind på det dansk arbejdsmarked: Men arbejdsmarkedet kører i et meget lavere tempo

391586_16_9_large_506.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. nov 2019 KL. 8:44
Der er ikke længere jobsfest i Danmark. Foden er flyttet fra speederen til bremsen. Bilen kører nu i et andet tempo, end dansk økonomi har været vant til gennem et langt opsving.  

Nok steg antallet af nye hænder på arbejdsmarkedet med 900 personer i september, viser tal fra Danmarks Stastistik, men gennemsnitligt har dansk økonomi været vant til en jobvækst på 1700 personer om måneden set over de forudgående seks måneder.

Kigger du på den gennemsnitlige jobvækst i perioden siden 2015, har der i gennemsnit været 3700 nye personer om måneden, der har fundet vej til arbejdsmarkedet. I det lys falmer en jobfremgang på 900 personer en anelse.

”Det er desværre en stor streg i regningen, der viser, at væksten i dansk økonomi er bremset tydeligt op. De seneste måneders svage jobvækst er et håndgribeligt tegn på, at den globale afmatning nu har ramt det danske arbejdsmarked,” skriver cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, i en kommentar.

Med de nye jobtal er der nu 2.791.400 mio. personer i arbejde. Kigger du på stigningen i arbejdsstyrken fra april til september, skal vi tilbage til 2013 for at finde et tidspunkt, hvor jobskabelsen var nede i samme tempo.

Kører fortsat i den rigtige retning 

Selvom det ikke går så hurtigt på arbejdsmarkedet som hidtil, hæfter cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Erik Bjørsted, sig ved, at tallene stadig bevæger sig i den rigtige retning, om end det går langsommere:

”Kongetallet for dansk økonomi viser, at der på trods af afmatningen i udlandet fortsat er pæn jobfremgang på det private arbejdsmarked. Det skal vi glæde os over. Virksomhederne er blevet mere forsigtige med at slå nye stillinger op, men niveauet for antallet af nye jobopslag er fortsat højt nok til at sikre yderlige jobfremgang,” skriver han i en kommentar.

Private trækker op

Cheføkonom i Sydbank, Søren V. Kristensen, hæfter sig ved, at jobfremgangen især er drevet af det private arbejdsmarked, hvor næsten 5000 personer er kommet i job i september. At det så alligevel ser sløjt ud med jobtallene sammenlignet med tidligere skyldes, at beskæftigelsen i det offentlige har taget et fald på i nærheden af 4000 personer.

”Det danske arbejdsmarked er ikke gået i stå, men det går langsommere. I september var der dog gode nyheder fra det private arbejdsmarked, som tog en måned i femte gear,” skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

Selvom pilen peger nedad for jobvæksten, hæfter cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, sig ved, at antallet, som er i beskæftigelse, nu er på det højeste nogensinde.

”Beskæftigelsen fortsætter opturen og udbygger med dagens tal rekorden for antal lønmodtagere i arbejde i Danmark. Vi hæfter os dog ved, at dampen er ved at gå af,” skriver han i en kommentar.

Jobvækst vil fortsætte

Når Jeppe Juul Borre kigger frem i tiden, mener han ikke, at der er grund til at tro, at kurven knækker, og vi skal til at sætte et minus foran jobvæksten herhjemme. For det ”går godt i dansk økonomi,” påpeger han i kommentaren.

”Efterspørgslen efter arbejdskraft er fortsat til stede, når vi ser på andre statistikker, og grundstenene er lagt for endnu flere i arbejde. Vi er derfor optimistiske på fortsat fremgang og rekordudvidelse over det kommende år, hvor vi forventer yderligere 20.000 kommer i arbejde,” skriver han.