Flere EU-ledere tvivler på aftale om topposter i aften

383380_16_9_large_779.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
20. jun 2019 KL.16:45

Opdateret 16:44 med tweet fra Donald Tusk -

Flere af EU's stats- og regeringschefer sår nu offentligt tvivl om tidsplanen for udnævnelsen af nye folk til EU's topposter.

Det er ambitionen, at EU's stats- og regeringschefer på et topmøde torsdag aften og nat i Bruxelles bliver enige om, hvem der skal besætte posterne som ledere af Kommissionen, Det Europæiske Råd og Den Europæiske Centralbank. Derudover skal der også udpeges en ny udenrigschef.

Det er især den nuværende rådsformand Donald Tusk, der har lagt pres på at finde en løsning på dagens topmøde. Ifølge den tyske kansler Angela Merkel, er det dog langt fra sikkert, at de kan enes allerede på aftenens møde.

"Det er muligt, at vi ikke får et resultat i dag. Fra min synsvinkel er det ikke faretruende," siger Merkel på vej ind til topmødet og tilføjer, at det vigtigste egentlig er at nå til enighed, før Europa-Parlamentet konstituerer sig den 2. juli.

"Som jeg allerede sagde efter europaparlamentsvalget, er vores mål at finde en løsning, før Europa-Parlamentet konstituerer sig selv, så vi kan komme hurtigt i gang. Det betyder, vi fortsat har et par dage endnu. I dag er den første vigtige dag," siger Merkel.

Hurtigere at vælge ny pave

Også den irske premierminister Leo Varadkar begynder så småt at tvivle på, at lederne kan nå til enighed om den ganske komplicerede proces i løbet af de næste 24 timer.

“Jeg har den fornemmelse, at vi ikke kommer til at være i en position, hvor vi kan vælge en ny kommissionsformand eller rådsformand i dag. Sandsynligheden er, at vi vil skulle have endnu et topmøde i slutningen af juni eller starten af juli. Det er ikke så usædvanligt i den europæiske politiske proces, nogle gange kræver det et par runder. Det er hurtigere at udnævne en pave ganske ofte, end det er at udfylde disse positioner,” siger Varadkar på vej ind til topmødet.

Selv Donald Tusk, der er mødeleder under topmøderne, begyndte i løbet af torsdagen så småt at tvivle på sin egen ambition om at afslutte processen på topmødet. Forud for topmødet havde han erklæret sig selv "forsigtig optimist", men umiddelbart efter en konsultation med Angela Merkel og den franske præsident Emmanuel Macron tweetede Tusk, at han nu var mere "forsigtig end optimist".