Finansministre tager "nej" roligt: Italien har masser af erfaring med kriser

336096_16_9_large_245.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
05. dec 2016 KL.13:30

Ingen grund til panik. Italien er et stærkt land, og udfordringerne for landets økonomi og banksektor er de samme i dag som i går.

Sådan lyder det fra en række europæiske finansministre, der i dag er samlet i Bruxelles til eurogruppemøde, efter at de italienske vælgere har stemt nej til en ændring af forfatningen, hvorforMatteo Renzi har trukket sig som premierminister.

"Der er ingen grund til en eurokrise,” siger den tyske finansminister Wolfgang Schäuble og fortsætter:

”Italienerne har stor erfaring med situationer som denne."

Eurogruppens formand, den hollanske finansminister Jeroen Dijsselbloem, opfordrer også til at skrue ned for kriseretorikken.

"Det er op til den italienske præsident at tage de videre beslutninger i det politiske proces. Det ændrer ikke situationen økonomisk i Italien eller i de italienske banker. Problemerne i går er de samme problemer som i dag," siger Dijsselbloem.

Har værktøjer til at håndtere politiske kriser

Samme strategi lyder fra EU-Kommissionens økonomikommissær Pierre Moscovici.

"Jeg er overbevist over, at der ikke bliver sådan en krise, og jeg mener, at vi har de nødvendige værktøjer til at håndtere enhver politisk krise," siger Pierre Moscovici.

Dijsselbloem mener ikke, at markedsreaktionen med fald i euroens kurs i forhold til dollaren retfærdiggør, at ECB bør tage nye skridt.

"Indtil videre synes jeg, at markederne har reageret ret roligt. Hvis dette er markedsreaktionen, virker det ikke til at kræve nogen nødreaktion," siger Jeroen Dijsselbloem.

Det italienske valgresultat var ganske klart med ca. 60 pct., der stemte nej til en reform af landets forfatning. Men Dijsselbloem advarer mod at tolke resultatet som modstand mod euroen eller EU. Han peger på, at det kommende års vigtige valg i Holland, Tyskland og Frankrig langt fra er afgjorte endnu.

Spåmænd tager fej

"Alle, som er sikre på valgene i Holland, Tyskland og Frankrig, tager formentlig fejl. Vælgerne er mere i bevægelse end tidligere og er åbenlyst kritiske. For os som politikere handler det om at vise, at der er en vej frem," siger Dijsselbloem, der har tiltro til, at den italienske præsident, Sergio Mattarella, vil finde en løsning, efter at premierminister Matteo Renzi er trådt tilbage.

"Italien er en stærk økonomi, en af de stærkeste i eurozonen. Der vil komme en ny regering, og de vil skulle håndtere den økonomiske udfordring i Italien. Processen med at håndtere nogle af bankerne, der har problemer, vil og skal fortsætte," siger Dijsselbloem.

Eurogruppen skal mandag bl.a. tage stilling til netop Italiens økonomi, der i værste fald risikerer at ryge ind i den særlige underskudsprocedure, der er den korrigerende arm i euroen.

Samtidig er Grækenland og landets gennemførelse af de påkrævede reformer for at få udbetalt næste hjælpepakke på dagsordenen.