Femte år i træk med dansk vækst over 2 pct: “Dansk økonomi har haft et suverænt 2019”

396069_16_9_large_32.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
14. feb 2020 KL. 8:34

Dansk økonomi voksede med 0,3 pct. i 4. kvartal 2019. Det viser den netop offentliggjorde bnp-indikator fra Danmarks Statistik.

Indikatoren er det første og mest usikre vækstskøn fra Danmarks Statistik, og det har tidligere vist sig at blive revideret ganske meget.

Men står dagens tal til troende, så bringer det væksten i hele 2019 op på 2,1 pct. Det er femte år i træk med dansk bnp-vækst over 2 pct.

“Dansk økonomi har haft et suverænt år i 2019. Især eksporten har været utrolig stærk sidste år på trods af international modvind fra handelskonflikt og gentagne udskydelser af en afklaring om brexit,” skriver Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Allerede om 14 dage kommer en revideret opgørelse af bnp-væksten fra Danmarks Statistik, der også viser hvilke underkomponenter, der har drevet væksten i 4. kvartal. 

I fredagens offentliggørelse nøjes Danmarks Statistik med at skrive, at det er serviceydelser, der trækker væksten op.
Træerne vokser ikke ind i himlen

Det var på forhånd ventet, at væksten de sidste tre måneder af 2019 ville være beskeden. Danske Bank ventede f.eks., at bnp-indikatoren ville stige med 0,2 pct. 

“Bnp-væksten kommer næppe ret meget over nul (i 4. kvartal, red.)," lød det analytiker Bjørn Tangaa Sillemann torsdag.

Den første opgørelse af væksten viste sig altså at være en lille smule større, men Danske Bank karakteriserer stadig væksten som “beskeden”. 

“Selvom BNP-væksten klarede sig okay, er fjerde kvartal nok en meget god reminder om, at træerne ikke vokser ind i himlen, hvilket vi også har kunne se på arbejdsmarkedet, hvor fremgangen er gået et gear eller to ned i løbet af 2019,” skriver Bjørn Tangaa Sillemann i en kommentar.

Også han hæfter sig ved, at 2019 samlet set var et rigtig godt år for dansk økonomi:

“Selvom afslutningen på året er beskeden, så er det bemærkelsesværdigt, fordi de vigtigste af vores eksportmarkeder generelt har oplevet markant modvind igennem 2019. Indtil videre er dansk økonomi overordnet set gået fri,” skriver Bjørn Tangaa Sillemann.

Fredag viser nye tal for tysk økonomi, at et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder stod bomstille i 4. kvartal med en vækst på 0 pct.

“Spåkuglen viser lavere vækst”


Hverken Nykredit eller Danske Bank venter, at 2020 vil blive det sjette år i træk med vækst over 2 pct.

“Opsvinget har efter alt at dømme toppet for nu. Spåkuglen viser lidt lavere vækst, når vi ser ind i de kommende år, end vi har været vant til på det seneste,” vurderer Troels Kromand Danielsen.

Det er især lavere vækst på eksportmarkederne, som Nykredit mener gradvist vil smitte mere og mere af på dansk økonomi.

Danske Bank mener også, at det bliver op til de danske forbrugere at holde gang i væksten, som i 2020 ikke vil blive drevet af eksporten i samme grad som i 2019.

“Vi tror, at det bliver mere op til forbrugerne herhjemme at holde hjulene kørende i økonomien. Der er dog efterhånden en længere historik for, at nutidens danske forbrugere er forsigtige, og derfor tror vi også, BNP-væksten bliver noget lavere i år med 1,4 procent,” skriver Bjørn Tangaa Sillemann.