Fed-direktør frygter ikke recession - men handelskrig vil koste

381393_16_9_large_735.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
13. maj 2019 KL.19:47
Eric Rosengren, der er chef for den amerikanske centralbanks afdeling i Boston, frygter ikke for en recession i USA's økonomi, men han ser dog en omkostning for væksten og forbrugerne, hvis handelskrigens høje told pålægges i en længere periode.

Det sagde Rosengren mandag til radiostationen WBUR, ifølge Bloomberg News.

- Hvis det bliver en situation, hvor tarifferne vil være høje i en lang tidsperiode, begynder det at forstyrre handelsmønstrene.

- Det er ikke omkostningsfrit, sagde Eric Rosengren.

USA forhøjede fredag i sidste uge tolden på kinesiske varer for 200 mia. dollar fra 10 til 25 pct. I forvejen var højteknologiske varer pålagt en told på 25 pct., og USA's præsident Donald Trump har truet med tilsvarende tariffer på den resterende import fra Kina for 325 mia. dollar.

Kina har i sin tur mandag svaret igen med øget told på amerikanske varer for 60 mia. dollar.

- Vi vil formentlig ikke få en recession. Økonomien vokser langsommere over de næste to år, mest sandsynligt, så risikoen er helt sikkert løftet. Men vi har for tiden en meget stimulerende finanspolitik. Vi har en rimelig lempelig pengepolitik. Den eneste usikkerhed er handelssituationen, vurderede Eric Rosengren.

"Over til dig, Trump", kunne man fristes til at sige. Den stimulerende finanspolitik er netop præsidentens værk via skattereformen fra 2017, der sender 1500 mia. dollar tilbage i økonomien i form af skattelettelser over ti år. Trump har samtidig kritiseret Federal Reserve kraftigt for dens rentestramninger, men banken har nu signaleret et stop i forhøjelserne og i dens kvantitative stramninger.

Rosengren karakteriserede trods usikkerheden omkring handelsspørgsmålet den amerikanske økonomi som værende i god form, men han fremhævede samtidig, at en med en vækst omkring 2,0 til 2,5 pct., så kan det mærkes hos amerikanerne, hvis den bremser op.

- Økonomien er stærk nok til, at den kan modstå de handelsudfordringer, der kommer netop nu.

/ritzau/FINANS