Fed-chef: Centralbanker kan ej klare det alene - politikerne må hjælpe

395844_16_9_large_476.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
10. feb 2020 KL.20:24

Mary Daly, som er chef for den amerikanske centralbanks afdeling i San Francisco, foretrækker, at inflationen i USA tenderer til den høje side end til den lave.

Federal Reserves chefer må samtidig vænne sig til, at de fremadrettet skal arbejde for at hæve inflationen snarere end at sænke den, som centralbanker ellers historisk har skullet. Og samme opgave må politikerne med ansvar for finanspolitikken imødese.

- Vi bliver nødt til at omfavne den tankegang, at inflation en smule over målet er meget bedre end en inflation en smule under målet i nutidens økonomiske klima, sagde Mary Daly mandag i en tale i Dublin, Irland, ifølge Bloomberg News.

- Vi har trænet musklen til at bringe inflation ned i så lang tid, at det føles unaturligt at ændre retning. Men det er præcis, hvad vi er nødsaget til. Et tilsvarende skifte vil være nødvendigt for de finanspolitiske beslutningstagere.

San Francisco-chefen betoner, at pengepolitikken i den nuværende økonomi har vist sine begrænsninger, og at finanspolitikken, det offentlige forbrug, derfor må spille en større rolle i at modvirke økonomiske chok.

- Men i en verden med stram finanspolitisk disciplin er det svært at omfavne ideen om mere.

- Mere er dog præcis, hvad der er behov for. At udvide udbuddet af automatiske stabilisatorer, som udgør en del af det sociale sikkerhedsnet, kan hjælpe med at imødekomme dybden og varigheden af økonomiske nedture.

Inflationen i USA, målt på PCE Core, der er den amerikanske centralbanks foretrukne mål, steg i december med 1,6 pct. Siden slutningen af 2018 har inflationen ikke været over de 2,0 pct., som ellers er bankens mål.

Mary Daly er i 2020 ikke stemmeberettiget i den amerikanske centralbanks renteudvalg.

/ritzau/FINANS