EU-toppen leder efter billigere energi

258251_16_9_large_724.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
22. maj 2013 KL.10:16
Det er ikke kun skattesnydere, EU-lederne går på jagt efter, når de onsdag lidt over middag samles til topmøde i Bruxelles.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes kolleger er også på udkig efter billig energi til at sætte gang i den økonomiske vækst.

En væsentlig del af baggrunden er den enkle, at USA efter sin succes med at udnytte den kontroversielle skifergas i undergrunden har fået så billig energiforsyning, at amerikanske virksomheder kan producere markant billigere end deres europæiske konkurrenter.

Rokket ved priserne


Det betyder ifølge Thorning, at der "er blevet rokket ved energipolitikken og priserne".

"Der er ingen tvivl om, at den situation har skabt en eller anden form for usikkerhed blandt investorer og energiproducenter," sagde statsministeren på Christiansborg dagen inden topmødet.

Ifølge EU-Kommissionens oplæg til topmødet betaler europæiske virksomheder fire gange så meget for gas som amerikanske. Og EU's afhængighed af importeret energi står de næste 20 år til at vokse til mere end 80 procent af det samlede energiforbrug.

Baltiske landes afhængighed


Det er op til de enkelte medlemslande selv at bestemme deres såkaldte "energimix". Der er altså ikke lagt op til, at topmødet tager et stort ryk mod hverken skifergas, atomkraft eller vindenergi.

Men lederne vil forsøge at prioritere deres indsats den kommende tid.

Det skal blandt andet ske for at modvirke de baltiske landes ekstreme afhængighed af dyr, importeret gas fra Rusland. Og for at undgå enorme prisudsving hos Tysklands naboer mod øst, hvor priserne helt bogstaveligt svinger, som vinden blæser i Tyskland.

Beskyt klimaet

Det handler også om at bruge den energi, EU faktisk har, mere effektivt.

Og selv om især klimaskeptikerne i Polen og Tjekkiet kæmper imod, handler det for blandt andre Danmark også om at sikre, at behovet for billig energi ikke går ud over klimaet.

Umiddelbart inden topmødet ser det ud til, at hensynet til klimaet og EU's mere langsigtede klimastrategi bliver nævnt i en enkelt sætning i topmødets slutdokument.

Men det er ikke nemt at fastholde dén dagsorden, erkender statsministeren.

"Der er ikke nogen tvivl om, at det er op ad bakke for os, der kæmper for en ambitiøs klimapolitik lige i øjeblikket," siger Thorning.

/ritzau/