EU-top optrapper striden med Polen

325455_16_9_large_280.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2016 KL.14:28
Opdateret 14.24:

EU-Kommissionen optrapper nu striden med den polske regering. Det sker i form af en officiel skriftlig vurdering, som EU-Kommissionens næstformand Frans Timmermans præsenterede onsdag.

Dermed har EU-Kommissionen taget første officielle skridt op ad den juridiske trappe, der i sidste end kan resultere i, at Polen bliver frataget stemmerettigheder ved møder blandt EU's ministre. Det skridt er dog kendt som EU's såkaldte "atombombe" og er aldrig taget i brug tidligere.

Utilfredsheden med den polske regering, der består af PiS-partiet (Lov og Retfærdighed), som ledes af Lech Kaczynski, bunder i, at EU-Kommissionen mener den nye polske lovgivning bl.a. bryder med EU's grundlæggende retsstatsprincipper.

"Retsstatsprincippet er et af fundamenterne i EU. Der har været konstruktive samtaler, som nu bør blive oversat til konkrete skridt for at løse den systemiske risiko for retsstatsprincipperne i Polen," siger Frans Timmermans.

Har to uger til at svare

Utilfredsheden i Bruxelles med den polske regering går en række ændringer, som den polske regering lavede ifm. den polske forfatningsdomstol efter PiS-partiet vandt regeringsmagten sidste år.

For det første, at den polske regering fjernede tidligere udpegede dommere fra den tidligere regerings tid fra landets forfatningsdomstol for i stedet at erstatte dem med dommere, de selv havde udpeget. En række reformer af netop forfatningsdomstolen møder også kritik, bl.a. et nyt princip, der kræver 2/3 flertal for at stoppe lovgivning fra regeringen, samt at den polske regering hidtil har nægtet at udgive og anerkende, at forfatningsdomstolen selv har dømt ændringerne ulovlige.

"Det er afgørende, at afgørelser fra et medlemslands øverste domstol bliver respekteret. Jeg ønsker ikke at blande mig i polsk politik, men her er der tale om helt grundlæggende europæiske retsprincipper, som kommissionen har pligt til at forsvare," siger Frans Timmermans.

Den polske regering har hidtil nægtet at bøje sig i spørgsmålet.

"Vurderingen er en vurdering, den har ingen indflydelse på beslutninger, der bliver taget i Polen," siger den polske premierminister Beata Szydlo ifølge polske medier.

Nu har den polske regering to uger til at svare på kritikpunkterne fra EU-Kommissionen. Atombomben - at fratage polakkerne stemmeretten i EU's ministerråd - er aldrig tidligere taget i brug - og kræver enstemmighed blandt EU's resterende 27 medlemslande. Den ungarske premierminister Viktor Orban har dog allerede sagt, at han vil nedlægge veto mod en sådan beslutning.