EU-lederne er enige om at rekapitalisere bankerne

Politik
Eksklusivt for kunder
26. okt 2011 KL.20:25
Opdateret kl. 20.51 - På topmødet i Bruxelles er der opnået enighed mellem de 27 EU-ledere om en rekapitalisering af den trængte banksektor, så den bedre kan modstå fremtidige kriser.

Det skriver Bloomberg, og det bekræftes af statsminister Helle Thorning-Schmidt, der netop har holdt pressemøde efter et møde med EU-regeringscheferne.

Angela Merkel og den franske præsident Sarkozy skulle ifølge Bloombergs oplysninger satse på at mødes med repræsentanter for bankerne, som er eksponeret imod de græske statspapirer, i aften for at nå til enighed om størrelsen af nedskrivninger på græske statsobligationer.

Helle Thorning fortalte på pressemødet, at forhandlingerne i EU nu er skredet så langt frem, at aftalen om en rekapitalisering af bankerne er lukket. Foran venter forhandlinger om yderligere to punkter:

"Det ene drejer sig om bankerne og om, hvorvidt de, der er eksponerede imod Grækenland skal påtage sig et ansvar. Og det andet drejer sig om EFSF, redningsfonden, og dens fremtidige volumen og virkning. De to ting skal forhandles videre i aften og sikkert også i nat," lød det fra Helle Thorning.

Eurolandene forhandler videre

Hun fastholder, at hun er "forsigtig optimist" forud for de forhandlinger, som nu forestår og gerne skulle munde ud i en endelig aftale.

"Nu har vi taget en beslutning, som er fundamentet for, at de eurolandenes ledere kan træffe de øvrige nødvendige beslutninger i aften," sagde Helle Thorning, der nu forlader topmødet og overlader forhandlingsscenen til regeringscheferne for eurolandene.

Rekapitaliseringen indebærer, at bankerne fra juli 2012 skal operere med en kernekapitalprocent på 9 pct. af deres samlede aktiver.

Har den enkelte bank ikke finansiel buffer af den størrelsesorden nu, kan tre værktøjer tages i brug - i følgende rækkefølge - for at opnå det:

1. Banken skal selv forsøge at finde pengene
2. Det land, banken har hovedsæde i, skal hjælpe med at finde pengene
3. EFSF (redningsfonden) kan træde hjælpende til